50 år sedan massakern i Indonesien

Idag minns vi de 500 000 kommunister, ungkommunister samt klasskämpar som fick offra sina liv under massakern i Indonesien.

Det är idag femtio år sedan mördandet av uppskattningsvis mer än 500 000 människor i en antikommunistisk utrensning. Massakern skedde i samband efter en misslyckad kupp av 30-september-rörelsen. Massakrerna inleddes i oktober 1965 och fortsatte under de kommande månaderna till i början av 1966.

Det ledde till att det indonesiska kommunistpartiet (PKI) förbjöds, Sukarno (det självständiga Indonesiens förste president), tvingades avgå samt att en CIA-installerad regim som var en militärdiktatur tog makten. Militärdiktaturens Suhartos kom att dominera landet i en 30-årig lång och brutal militärdiktatur. Tusentals arméförband dödade påstådda medlemmar i PKI. Fackföreningar krossades och den kinesiska minoriteten i landet förföljdes och beskylldes för att vara kommunister.

I dokumentärfilmen Act of Killing 2012 som handlar om högerkrafternas massmord får man följa med ett par av dessa förövare som pratar känslokallt i dokumentären om hur det massakrerade och torterade indonesiska och kinesiska kommunister.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.