Försämringar av LAS är ett slag mot arbetarungdomen

Moderata Ungdomsförbundets propaganda för försämringar av lagen om anställningsskydd, LAS-reglerna och försämringar av fackets inflytande vid uppsägningar, är en politik som antogs på Moderatstämman häromdagen. Det kommer få ett negativt utslag för den arbetande ungdomen i Sverige. Och för de som är på väg att ta steget ut på arbetsmarknaden.

Den 14 oktober skrev MUF-ordföranden Rasmus Törnblom i SvD följande:

”Den nuvarande lagstiftningen skapar flera problem: Inlåsningseffekter för äldre arbetstagare när hela tryggheten bygger på att stanna kvar på samma arbetsplats. För yngre blir lagstiftningen uppenbart omodern. Ingen ung har som idé att stanna hela yrkes­livet på samma arbetsplats, utan ser snarare ett 50-årigt yrkesliv framför sig där nya arbets­givare, arbetsplatser och vidareutbildning kommer att utgöra självklara inslag. Nya arbetstillfällen uteblir när lagstiftningen skapar osäkerhet och ­krångel för mindre och medelstora arbetsgivare. Vid uppsägningar är det främst unga och nyanlända som tillhör de nyanställda och därmed är sist in och först ut.”

Rasmus Törnblom lever långt ifrån verkligheten när ungdomsarbetslösheten är över 18 procent. Alla ungdomar ska känna sig behövda och trygga på arbetsmarknaden, att Alliansen och de så kallade Rödgröna, försämrat den svenska arbetsmarknaden avsevärt de senaste åren kan inte ha undgått någon.

Rasmus Törnblom har faktafel i sin debattartikel när det gäller ”osäkerhet- och krångel för mindre arbetsgivare”. Ett företag med högst 10 anställda har enligt lagen om anställningsskydd (LAS) 22 § rätt att undanta högst 2 arbetare från de turordningsregler som återfinns i LAS. Det är en tidigare S-MP-regering som genomförde dessa ändringar.

Kan trygga människor förhindra samhällets utveckling? Sveriges Kommunistiska Ungdomsförbund påstår tvärtom, trygghet för sin försörjning och levnadsstandard gör människor mer deltagande. SKU menar således att ett meningsfullt arbete är en mänsklig rättighet och måste garanteras varje ung människa.

Det bakåtsträvande fackförbundet IF Metall står nu sida vid sida med ungmoderaterna och deras moderparti om att vilja ”öka flexibiliteten” än snabbare på svensk arbetsmarknad.

SKU:s webbredaktion

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.