Natoräd mot sjukhus i Afghanistan
– nu lämnar hjälporganisation

Hjälporganisationen Läkare utan gränser lämnar Kunduz, i norra Afghanistan, efter lördagens flygattacker mot organisationens sjukhus. 19 människor dödades. Enligt Nato kan amerikanska stridsflyg ha bombat sjukhuset ”av misstag”.

Flygräderna mot sjukhuset i Kunduz började strax efter klockan två lokal tid natten till lördagen. Enligt överlevande personal pågick attackerna i över en timme. De fortsatte ännu en halv timme efter att både amerikansk och afghansk militär hade informerats om att sjukhuset var under attack.

”Attacken är ett allvarligt brott mot internationell humanitär rätt”, skriver Läkare utan gränser i ett pressmeddelande och fortsätter: ”För närvarande tyder allt på att de internationella koalitionsstyrkorna utförde attacken. Läkare Utan Gränser kräver att koalitionen ger en fullständig och transparent redogörelse om sina lufträder under lördagsmorgonen. Vi kräver också en oberoende utredning av attacken för att försäkra maximal transparens och ansvarsskyldighet.”

– Attacken är ett avskyvärt och grovt brott mot internationell humanitär rätt. Vi kräver total transparens från koalitionsstyrkorna. Vi accepterar inte att denna fruktansvärda förlust av människoliv avfärdas som ”oavsiktliga skador på civila mål”, säger Meinie Nicolai, ordförande för Läkare Utan Gränsers operativa center i Bryssel.

Åtminstone 12 personer ur personalen och 10 patienter varav 3 barn dödades. 37 människor skadades, varav 19 ur personalen, uppger hjälporganisationen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.