USA är det landet som har kränkt svenskt territorium allra mest

Svensk territorium har kränkts 42 gånger de senaste åren, skriver DN. I topp ligger USA till följt av flera Nato-länder.  Ryssland är det landet som många svenskar, tack vare propaganda, förknippar med kränkningar men studien visar att det flesta incidenterna med rysk militärflygplan har skett i internationellt luftrum och därför inte kan räknas som en kränkning. En kränkning inträffas först när främmande stat tar sig in på svenskt territorium utan tillstånd. USA har gjort sammanlagt sju kränkningar, sedan kommer Ryssland med sex och därefter står mest Nato-länder ansvariga för kränkningar av svensk territorium.

Mest uppmärksammat i USA:s fall gällande kränkning är det signalspaningsplan (Boeing RC-135 Rivet Joint) som den 18 juli 2014 flög över Gotland och öster om Öland. Det amerikanska planet spanade i internationellt luftrum men förföljdes av ryskt jaktflyg och begärde tillstånd att flyga in över Sverige. USA-planet fick nej men fullföljde ändå flygningen.

Också vid två tillfällen har amerikansk militär använt civila plan. Det strider mot regeln att kommersiella flygplan som används av en stat behöver tillstånd för att passera svenskt luftrum.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.