Gästarbetare utnyttjades av danskt byggföretag

Tunnelbanebygget i Köpenhamn är en mångmiljardsatsning som har beställts av danska staten och Köpenhamns kommun. Under upphandlingarna strävade de efter att få lägsta pris och man anlitade till sist italienska byggföretaget CMT för 21,3 miljarder som bland annat erbjuder konsulttjänster, begagnade maskiner och reservdelar. CMT kontrakterade då flera underleverantörer, vilka i sin tur gjorde bygget till en multikulturell arbetsplats där 22 språk talades, rapporterar sajten Stoppafusket.nu.

1 500 byggnadsarbetare är anställda på bygget. 1 470 av dessa är gästarbetare från bland annat Rumänien, Polen, Portugal och Italien. Det har under en längre tid pågått en omfattande lönedumpning på bygget och gästarbetarna har tvingats att jobba 60-timmarsvecka kombinerat med låga löner. Dessutom beslutades gästarbetarnas löner utifrån deras nationaliteter. Man betalade till exempel 5 euro till rumäner och 10 euro i timmen till italienare. I praktiken tillämpades helt andra regler än vad som stod skrivet i det danska byggavtalet. Missförhållandena fick den danska fackföreningen 3F att reagera och vidta åtgärder. Bland annat samspråkade man med myndigheter och politiker. I början hade 30 gästarbetare gått med i 3F. Nu har 600 gästarbetare anslutit sig till fackföreningen. 3F gavs också möjlighet att komma in på bygget. De tog då tillfället i akt att snacka med gästarbetarna.

Michael Severinsen från 3F som arbetar med att organisera utländska gästarbetare sade följande till Stoppafusket.nu:

– Kontraktet var skrivet så att entreprenören ägde byggarbetsplatsen. Så de började med att sätta upp fem meter höga staket och där släppte de inte in någon. Inte ens beställaren släpptes in, berättar Michael Severinsen.

De första två åren under bygget var det tillknäppt på det sättet. Michaels uppgift i 3F är att organisera utländska gästarbetare. Det var frustrerande att inte ens kunna komma in på bygget och kunna snacka med arbetarna, sade han.

Gästarbetarna fick till slut upprättelse. Baserat på beräkningar av gästarbetarnas löner tog 3F fallet till den danska arbetsdomstolen där man konstaterade att företaget hade betalat 47 miljoner danska kronor för lite till gästarbetarna och domstolen beslutade att företaget skulle betala 22 miljoner till facket med motiveringen att de hade brutit mot byggavtalet. Den danska arbetsdomstolen hade då fått in 35 fall av lönedumpning från byggföretaget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.