Kommunister uttalar sig om konflikten mellan Turkiet och Ryssland på den syriska gränsen

Turkiets nedskjutning av ett ryskt markunderstödsplan över Syrien resulterade bland annat i att turkunderstödda milismän, i strid med Genevekonventionen, sköt ihjäl piloten som räddade sig undan kraschen medan han befann sig över syriskt territorium. Vid räddningsoperationen av planets navigatör miste ytterligare en soldat livet.

Turkiets premiärminister Ahmet Davutoğlu gick ut med följande uttalande:

– Vi anser det vara totalt oacceptabelt att stridsflygplan kränker vårt lands luftrum. Efter upprepade varningar och i enlighet med militära direktiv är det vår internationella rättighet och plikt att vidta åtgärder mot någon som inkräktar på vårt luftrum eller vårt lands gränser.

Kommunistiska Partiet, Turkiet (KP) publicerade den 25e november ett uttalande där man fäller följande kommentar om premiärministern Ahmet Davutoğlu: ”Du är det största hotet”.

KP:s svar till Davutoğlu lyder enligt följande:

Du är det största hotet!

En gruppering styr det här landet: en själlös, irrationell och omoralisk gruppering. Idag har vi bevittnat detta faktum återigen.

Turkiets södra gränser har blivit föremål för ett allvarligt intrång. ISIS-rebeller, oljekonvojer, finansierandet av mörk islamistisk grymhet och Erdogans familj, de jihadistiska styrkor som har rekryterats från våra städer, sprängmedel till bomber som ska sprängas på våra städers torg, sårade jihadistiska psykopater som tillåts få vård på våra sjukhus, alla de släpps innanför våra gränser. Och premiärministern pladdrar om “ vem det nu är som gör intrång i vårt luftrum eller vårt lands gränser”.

Alla statstjänstemän i Turkiet har blivit mobiliserade, från toppen till distriktsguvernören för att trappa upp kriget och massakrerna som äger rum I vårt grannland Syrien. Och premiärministern som skamlöst pratar om ”att inga stridsflygplan ska få kränka något annat lands luftrum”. Vårt land står verkligen inför ett stort hot.

Detta hot är den reaktionära koalitionen vars så kallade turkiska utrikespolitik går ut på att ändra den till att bli beskyddare av de islamistiska grupperna och som tror att dra landet från ett äventyr till ett annat är en maktdemonstration. AKP och dess kompanjoner däribland ISIS, arabiska shejker, Al-Qaeda och flera underrättelsetjänster är det största hotet som vi står inför. Därför är det irrelevant huruvida det ryska stridsflygplanet gjorde intrång i vårt lands luftrum eller inte.

Det är också irrelevant huruvida Nato som basar över det reaktionära anhang som styr vårt land var delaktiga i den här attacken, huruvida man godkände attacken eller inte och huruvida det kommer att isolera Erdogan eller inte. Dessa frågor är obetydliga efter en viss tidpunkt.

Det är också obetydligt huruvida Putin som jagar sitt lands egna intressen verkligen är befriaren för folken i regionen eller inte. Det som är viktigt är det syriska folkets rätt och deras legitimerade politiska närvaro att försvara sig själva från islamistisk terror. Det som är viktigt är vårt folks rätt att göra oss av med krigshetsare och påflugna grupper. Det som är viktigt är att kämpa emot imperialismen och reaktionen, att störta detta system i sig självt. ”Hotet är uppenbart, likaså är steget som man ska ta för att besegra det.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.