Venezuela: Den reaktionära oppositionen vann valet

Oppositionen i Venezuela vann det venezuelanska parlamentsvalet för första gången på 16 år, med stöd av det imperialistiska centrat för att destabilisera landet.

Demokratiska enhetens runda bord (MUD), en koalition bestående av konservativa och högerkrafter med starka relationer med USA, fick 99 platser i parlamentet, jämfört med 46 platser för Venezuelas förenade socialistiska parti (PSUV). Landets nationalförsamling består av totalt 167 platser.

Bidragande faktorer till PSUV:s negativa valresultat och som har haft en stor inverkan på landets ekonomi är bland annat ett sjunkande oljepris, livsmedelsbristen på basvaror som till exempel ris vilket föranleddes av att kapitalisterna har hamstrat livsmedelsvaror, för att framkalla bristen. Tack vare landets oljeinkomster har man ändå lyckats komma till bukt med en rad vanligt förekommande problem i Venezuela som till exempel analfabetismen, bristen på hälsovård, infrastruktur, och utbildning. Subventionerade bostäder och subventionerade utfodringsprogram i slummen har hjälpt miljontals venezuelaner.

Venezuelas Kommunistiska Parti ställde upp med sina egna kandidater och program och gav sitt stöd till regeringen Maduro. Partiet efterlyser en fördjupad ”bolivariansk process” med fokus på folkmakt och socialism.

Valdeltagandet uppgick till 74,25 procent och inför valet var mer än 19 miljoner venezuelaner röstberättigade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.