Enprocentssamhället

Världens 1 procent rikaste människorna i världen – cirka 73 miljoner människor – äger lika stor förmögenhet som resten av mänskligheten sammantagen, säger den brittiska välgörenhetsorganisationen Oxfam.

Oxfam beräknar också att de rikaste 62 personerna har lika stora tillgångar som den fattigaste hälften av världens befolkning sammantagen.

År 2010 var det betydligt fler i toppen. Då ägde de 388 rikaste människorna i världen lika stor förmögenhet som de fattigaste 50 procent av världens befolkning.

Oxfam har använt uppgifter från en av världens största banker Credit Suisse i oktober för sina beräkningar.

De 10 procent rikaste människorna i världen består av personer som äger tillgångar värda cirka 69 000 dollar och de som ägde över 760 000 dollar tillhörde de 1 procent rikaste i världen.

Organisationen Oxfam försöker uppmärksamma de växande klyftorna i världen inför World Economic Forum i Davos, Schweiz, som årligen samlar de mest inflytelserika människorna i världen.

”I stället för en ekonomi som fungerar för den allmänna välfärden, för kommande generationer och för planeten, har vi skapat en ekonomi för 1 procent”, – säger Oxfam i sin rapport.

Källor: Nyhetsbanken/BBC

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.