” Kommunism är världens ungdom”- ” KNE är vår organisation”

Ett viktigt politiskt och kulturellt event med massdeltagande av KNE:s vänner och medlemmar hölls av KNE:s centralråd I Aten lördagen den 20 februari i ett inomhusstadium för att högtidlighålla 40:e årsdagen av organisationens första kongress som ägde rum på samma plats i februari 1976. Eventets titel var ”Behovets och ilskans mogna barn”, två rader skrivna av den kommunistiska poeten Kostas Varnalis (1884-1974) som har ackompanjerat KNE sedan dess grundande och har även synts på KNE:s centralkommittés organ Odigitis banderoller alltsedan den första hemliga upplagan 1968 som tillkännagav grundandet av organisationen fram till idag.

I den varma, kamratliga, entusiastiska och revolutionära atmosfären som rådde inne på stadiumet genljöd följande slagord: “ Kommunism är världens ungdom”, “KNE är vår organization!”, “ Kamp, kunskap, djärvhet och ihärdighet”, “ Framåt för ett starkt och massorganiserat KNE”, “Ett århundrande av kamp och uppoffring” och “ KKE står i främsta ledet”. Med höjda nävar och röda flagger, applåderandes och skanderandes slagord, välkomnade de KKE:s centralkommittés väldiga delegation led av KKE:s centralkommittés generalsekreterare Dimitris Koutsoumpas. På eventet närvarade också exklusiva medlemmar, kamrater och sympatisörer till partiet som deltog på KNE:s första kongress för 40 år sedan.

Sekreteraren för KNE:s centralråd Nikos Ambatielos var den främste talaren på eventet. Han betonade att KNE:s medlemmar står med orubblig övertygelse och bestämdhet I kampen, med en ökad och ihärdig ansvarsfullhet gentemot dess militanta tradition och använder det i sin tur som vägledare och drar lärdom och lektioner från det. Han påpekade i sitt tal att ” våra idéer och föreställningar är oövervinnliga eftersom att de är sanna” och tillade ” de fungerar som vägledning för vår verksamhet idag under komplexa förhållanden med nya svårigheter. Under tider då framstegshjulet snurrar långsamt och saktfärdigt, hämtar vi styrka ifrån exempelvis kunskap och ihärdighet. Vi håller den revolutionära kampens flamma vid liv.” Under talet refererade han också till KNE:s målsättning, att bli en starkare massorganisation till 2018 då 100-årsdagen av KKE:s grundande och 50-årsdagen för KNE:s grundande kommer att högtidlighållas.

I slutet av hans tal uppmanade Nikos Ambatielos Dimitris Gontikas att tala på eventet, medlem av KKE:s centralkommittés politibyrå. Dimitris Gontikas var sekreterare i KNE:s centralråd i samband med organisationens första kongresss 1976. Han nämnde i sitt tal att ” Alla av oss som har upplevt eller följt KNE:s utveckling sedan dess första steg, står framför er idag med rördhet och med många känslor, men också med en väldig stolthet. Vi hyllar med särskild belåtenhet och tillfredställelse den nya generationen av vår revolutionära rörelse och jag är övertygad om att ni kommer att ta er an utmaningarna och uppdragen med största möjliga allvar, ännu bättre än vad de tidigare generationerna har gjort.” Han betonade också att ” en sak är säker, vi lever i historiens dräktighetsperiod och begynnelse. Vi har framtiden ligger framför oss och det är en framtid av socialism och kommunism.”

Eventet inleddes med att en video visades som redogjorde för KNE:s historiska utveckling. Eventet avslutades med en konsert framförd av unga musiker som spelade revolutionära sånger som har ackompanjerat det grekiska folkets och KNE:s kamper de senaste årtiondena. Som avslutning spelades också KNE: s kampsång.

Källa: Solidnet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.