Majoritet av den svenska opinionen avvisar värdlandsavtalet med NATO

I en opinionsundersökning, beställd av Aktionsgruppen Nej till NATO och genomförd av SIFO, som genomfördes mellan den 15-19 februari framkommer att en majoritet av de tillfrågade med bred majoritet avvisar värdlandsavtalet efter information om vad det innebär i form av närvaro av NATO trupper på svenskt territorium, eventuellt med kärnvapen, och i form hot mot vår alliansfrihet.

Av de tillfrågade var 56 procent negativa till konsekvenserna av värdlandsavtalet, 26 procent accepterade det och 16 procent var osäkra.

Bland de röd-gröna väljarna säger 70 procent nej till värdlandsavtalet medan 14 procent är positiva.

Inte ens de borgerliga väljarna, vars partiledningar annars är positiva till värdlandsavtalet och svenskt NATO medlemskap, finns någon entusiasm inför det planerade avtalet.

Av de borgerliga väljarna säger 45 procent nej till värdlandsavtal medan 39 procent är positiva.

Resultatet

fraga1-nato
Fråga 1 Känner du till Sveriges Värdlandsavtal med NATO, ett Samförståndsavtal med NATO om värdlandsstöd, som skall tas upp i Sveriges riksdag för omröstning och beslut, under våren 2016 eller känner du inte till avtalet?
Fråga 2 Tycker du att Riksdagen skall godkänna Sveriges värdlandsavtal med NATO som bland annat betyder, att om Sverige beslutar sig att bjuda in NATO, kan det resultera i att Nato baser och trupper stationeras i Sverige och att NATO kan göra anfall mot tredje land med vapen som inte utesluter kärnvapen
Fråga 2
Tycker du att Riksdagen skall godkänna Sveriges värdlandsavtal med NATO som bland annat betyder, att om Sverige beslutar sig att bjuda in NATO, kan det resultera i att Nato baser och trupper stationeras i Sverige och att NATO kan göra anfall mot tredje land med vapen som inte utesluter kärnvapen
Fråga 3 Tycker du att Riksdagen skall godkänna Sveriges Värdlandsavtalet med NATO, om kraftigt utökat militärt samarbete med NATO, ifall det resulterar i förlust av Sveriges alliansfrihets och neutralitet?
Fråga 3
Tycker du att Riksdagen skall godkänna Sveriges Värdlandsavtalet med NATO, om kraftigt utökat militärt samarbete med NATO, ifall det resulterar i förlust av Sveriges alliansfrihets och neutralitet?

Undersökningsresultaten i sin helhet finns att läsa http://www.nejtillnato.se/sifo-undersokning.

Aktionsgruppen Nej till NATO

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.