Tiotusentals bönder och arbetare i demonstrationer i Aten

I fredags kom tusentals bönder från hela Grekland till Aten. Från Kreta kom tre färjor fullastade med bönder medan andra åkte med tåg, bussar och bilar från fastlandet in till huvudstaden. Ca 20 traktorer kördes in till centrum och parkerades framför parlamentet som en symbolisk handling.

Demonstrationerna är en fortsättning på arbetarklassens, småböndernas och småföretagarnas protester mot regeringen SYRIZA-ANEL, som snart lägger fram ett lagförslag för att jämna hela socialförsäkringssystemet med marken och för att höja skatterna ännu mer. Ett resultatet av detta är att ca 2/3 delar av småbönderna kommer att slås ut.

Småböndernas protester har pågått i mer än tre veckor och vägblockader har satts upp över hela Grekland. De radikala fackföreningarna med PAME i spetsen, solidariserar sig med småbönderna och arbetarna har genomfört en mycket lyckad 24-timmars generalstrejk.

Bönder Aten 12 februari

Traktorer, bönder och arbetare utanför parlamentet i fredags kväll.

Ca 40 000 deltog i demonstrationen i fredags, i centrala Aten. Den s k ”vänster” regeringen försökte med alla medel att stoppa bönderna och arbetarna från att delta. Polisen försökte hindra småbönderna att komma in i staden och kravaller ägde rum utanför dess gränser. Samma sak gällde småbönder som kom med båt från Kreta.

När de samlades utanför Jordbruksdepartementet gick kravallpolisen till attack. En del bönder jagade bort kravallpolisen. Småbönderna och arbetarna lät sig inte skrämmas och demonstrerade massivt vidare mot regeringens planer som är ett EU- direktiv som endast gynnar kapitalet.

https://www.youtube.com/watch?v=612YWjfGG6Q

Småbönder jagar kravallpolisen

Även lördagen utlystes som en protestdag av småbönderna och PAME. Ca 80 000 arbetare, småbönder, studenter och småföretagare samlades utanför Greklands parlament i centrala Aten.

Bönderna kommer nu att utvärdera situationen och via massmöten bestämma hur de ska gå vidare. PAME har redan inom arbetarklassen förankrat förslaget att, om regeringen vågar att lägga fram sitt lagförslag, kommer PAME att utlysa en 48-timmars generalstrejk och därefter trappa upp kampen ytterligare.

En del av PAME:s demonstration på lördag på väg till parlamentet.

Demonstranterna utanför parlamentet.

Demonstrationen med bönderna och arbetare fredagskvällen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.