Trumbo

Det är inte ofta det går upp filmer på SF:s biografer som vi kommunister måste uppmärksamma, filmen 1900 med Donald Sutherland som är en film om den Italienska fascismen och partisanernas heroiska kamp är en sådan film.

Filmen Trumbo med premiär 12 februari är en annan film som vi måste uppmärksamma.

Det är den sanna historien om manusförfattaren Dalton Trumbo som var verksam i filmindustrin i Hollywood vars karriär får ett plötsligt slut när han 1947 svartlistas för sina politiska åsikter. Han anklagas för att vara kommunist. Dalton Trumbo kallades till förhör inför kommittén för oamerikansk verksamhet där han vägrade att svara på frågorna och dömdes därför till 1 års fängelse för trots mot kongressen. Dalton Trumbo var under 30 talet Hollywoods mest berömda och bäst betalda manusförfattare. Mest känd blev Dalton Trumbo för filmerna 30 sekunder över Tokyo och Kärlekskamrater.  Hetsjakten på kommunister leddes av den klart sinnessjuke Senator Joseph McCarthy : (1908 – 1957), han gick så långt i sin sjukliga antikommunism att han den 9 februari 1950 anklagade presidenten Harry Truman för att vara kommunist.

Dalton Trumbo får ett alternativ från sin facklige företrädare, Ronald Reagan som då var ordförande för skådespelar facket i Hollywood. Ronald Reagan som visat sig vara oduglig som skådespelare gavs då rollen som angivare och därmed behöll han sin lön som eftertraktad skådis trots att ingen manusförfattare ville ha med honom att göra. De filmer Ronald Reagan medverkade i var främst sk B filmer, ett annat ord för skräp. Ronald Reagan visade sig senare vara en mycket duglig president för det amerikanska monopolkapitalets intressen då han på ett mycket tidigt stadium visat sig vara till salu för den som betalar bäst.

Bland många världsberömda amerikanska skådespelare som under denna period tvingades av den antikommunistiska stämningen att lämna USA var bla Charlie Chaplin, andra som dömdes för spioneri för Sovjetunionen på helt påhittade grunder var Victor Perio, Judith Copion, Morton Sobell, William Peri, Alfred Sarant, Joel Barr och Harry Gold. Makarna Julius och Ethel Rosenberg dömdes 1951 till döden för att vara sovjetiska spioner. John Takman, Jean Paul Sartre, Jean Cocteau, Berholt Brecht, Albert Einstein med flera vädjade alla till president Eisenhower att benåda makarna Rosenberg, tyvärr till ingen nytta.

Ronald Reagan ger Dalton Trumbo ett alternativ, ange dina vänner och kollegor till Kommittén för oamerikansk verksamhet så blir ditt namn rentvått.

Se filmen med premiär 12 februari 2016 och begär därefter medlemskap i SKP

Regi: Jay Roach

I rollerna: Bryan Cranston , Helena Mirren , Ellen Fanning , John Goodman , Diane Lane mfl.

Lars Lundberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.