Uttalande mot värdlandsavtalet med Nato

Sommaren 2014 beslöt den dåvarande regeringen att förhandla med Nato om ett så kallat värdlandsavtal. Under stor tystnad arbetades avtalstexten fram och godkändes av regeringen under sensommaren. På Nato:s toppmöte i Wales den 4 september 2014 kunde så Sveriges ÖB underteckna avtalet. Frågan kom knappast upp under valrörelsen.

Under vintern 2015-16 har den nuvarande regeringen arbetat med en proposition kring avtalstexten som skall presenteras för riksdagen i senare i vår. För att avtalet skall börja gälla måste riksdagen godkänna (ratificera) det.

Syftet med värdlandsavtalet är att öka förutsättningarna för att ge och ta emot militärt stöd till/från Nato. Det handlar om att vårt territorium skall öppnas upp för upprättandet av baser, staber, vapensystem, krigsfartyg, flyg, drönare med mera. Detta skall kunna ske under såväl fredstid som under kriser och krig. Något undantag för kärnvapen finns inte i avtalstexten.

Genom detta närmande till Nato inleder Sverige en äventyrlig utrikes- och säkerhetspolitik som går stick i stäv med den alliansfria neutralitetspolitik som vi tidigare fört och som hållit oss utanför krigets fasor under mycket lång tid. Vi riskerar med detta Nato-samarbete att bli ett krigsmål i ett europeiskt storkrig.

Vi anser att Sveriges utrikes- och försvarspolitik skall vara alliansfri och syfta till neutralitet i krig.

Därför kräver vi:

att Sveriges riksdag röstar nej till att godkänna (ratificera) värdlandsavtalet och de lagändringar som detta avtal kräver.

att Sveriges utrikes- och försvarspolitik skall bygga på alliansfrihet och syfta till neutralitet under krigstid.

Styrelsen
SEKO Tunnelbanan, Klubb 111

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.