450 anställda varslades på Findus – trots kraftig vinst

Foto: GOOGLE STREETVIEW

Findus meddelade i förra veckan att 450 anställda varslas om uppsägning i Bjuv. Nomad Foods köpte Findus i november förra året och gjorde en halv miljard i vinst efter skatt sista kvartalet 2015.

Anders Månsson (S), kommunalråd i Bjuv, säger till SVT Nyheter att han fått uppgifter från det lokala facket att Findus i Bjuv går med vinst. Han är mycket upprörd över att Nomad Foods lägger ner verksamheten.

Kvällsposten har pratat med en anställd på Findus ”som väljer att vara anonym men som berätta att många av de anställda ser hela sina liv passera nu.”

– Ingen utbildning och de har kanske jobbat på Findus i 20-30 år och har inget annat. De inom produktion har inga möjligheter. Var är det tänkt att de ska kunna hitta ett nytt jobb? Inte i lilla Bjuv, säger den anställde, till tidningen.

Varslet är ett led i att företaget lägger ner produktionen av djupfrysta färdigrätter och grönsaker. Som anledning till varslet anger Henrik Hjalmarsson, vd för Findus, ”överproduktion i produktionen av livsmedel”.

Nomad Foods har sitt säte på Brittiska Jungfruöarna i Västindien. Det räknas som brittiskt territorium men har särskilt förmånliga skatteregler. Enligt Kvällsposten kommer verksamheten i Bjuv troligen flyttas till Tyskland.

1 Comment

 1. Ketil Ervik

  2016-04-12 at 10:45

  Bra att folk ställer upp mot Findus nedläggning. Men låt oss gå lite mer djupare och mer öppet om själva kapitalflykten. För det er just detta det handlar om. Kapitalisterna flyttar folkets egendom ut av landet. Ja, i detta tillfället har dom kapitalistiska bovarna köpt upp företaget för att sparka undan en konkurrent. Och i all denna skiten blir jag lite provocerad, när socialdemokraterna tar ordet för att detta inte borde hända!

  Självklart borde inte detta hända, men;

  Att inte det er förbjudet att flytta folkets egendom ut av landet, en egendom som det arbetande folket har producerat fram. Ja, att det inte er förbjudet att spekulera hur som helst med folkets arbetsplatser, kapital och arv. Ja att banker kan spekulera och hjälpa riskkapitalister att smussla undan skattemedlen till skatteparadis. Ja alt detta elände er alla högerpolitikerna och alla som har försökt att reformera kapitalismen som bär ansvaret för. Och just detta har socialdemokraterna gjort till alla tider, försökt att tro man skal kunna förlita seg på risk-kapitalister. reformera kapitalismen. Kapitalismen kan inte reformeras, den måste avvecklas.

  I dessa tider borde folk flest ha fått med sej, att kapitalismen som system har fört oss dit vi nu er. korruption, risk-kapitalister som förstör vår allas välstånd, ved att dom privatiserar hälsovården, skola och många andra viktiga samhällsfunktioner. Och för allvar får vi nu se hur kapitalisterna har bedrivit sina verksamheter, skatteparadis, mygel etter mygel, etter mygel. År efter år efter år. Detta har också gått förbi socialdemokraterna.

  Den Marxist-Leninistiska ideologin er den enda lösningen för att kunna avveckla detta kapitalistiska banditsystem och införa den reella socialismen utan utnyttjande av folket, arbetarrörelsen och införa folkmakt i staten.

  Vi måste förändra lagar på ett sådant sett, att det inte er lov enligt lagen att bedriva med kapitalflykt, skatteflykt och nedläggelse av företag i det hänseendet att förhindra/stoppa konkurrens. Detta er inget nytt, vart har dom ansvariga politikerna varit med högerallians och socialdemokratisk regeringsmakt i första led! Orden er ofta fina. men det er realiteterna folket vill se och ha.

  Slik jag ser det, så er det den politiska makten som kan stoppa nedläggelsen av Findus verksamhet. Så länge lagarna gynnar kapitalisterna, vill det inte finnas någon redning för verken Findus eller andra liknade händelser. Civil olydnad borde va en folkrätt, när det stora flertalet blir kört över av den kapitalistiska demokratin.

  Till sist men inte minst;
  Det måste komma betydligt hårda fängelsestraff mot korruption och grova ekonomiska brott.

  Ketil Ervik.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.