Kapitalet tjänar på utflyttning av företag

Tusentals jobb har förlorats bara de senaste åren för att företag flyttat utomlands. Det har förekommit i decennier och tilltagit sedan Sverige gick med i Europeiska unionen (EU).

Mellan 2000 och 2013 förlorades tusentals arbetstillfällen i Sverige enligt en rapport från Statistiska Centralbyrån för ett antal år sedan. Det kapitalistiska samhällssystemet där produktionsmedlen förvandlats till privategendom ger företagen möjlighet att flytta produktionen utomlands, där lägre löner betalas ut till arbetarna och profiterna kan maximeras, är utan tvivel den främsta orsaken till utflyttningen.

I förra veckan rapporterade Riktpunkt om Nomad Foods, Findus ägare, som lägger ner verksamheten i norra Skåne. Det är en region där arbetslösheten redan är högre än genomsnittet och där Findus är den största arbetsköparen i Bjuv, en kommun med färre än 15 000 invånare.

Enligt andra medier har statsminister Stefan Löfven (S) blivit ”arg” över företaget Nomad Foods beslut. Att statsminister Löfven, som företräder privatiseringar och mer profiter till kapitalet, säger sig bli upprörd över att ett företag lägger ner produktionen och flyttar utomlands är hyckleri. Det kan inte ha undgått någon att det är de multinationella företagens arbetsprinciper.

Att sparkar ut hundratals människor i en osäker framtid trots att det kommer medföra negativa konsekvenser även för de drabbades familjer och hela landsdelar är inget hinder i profitjakten.

Det går inte att undgå att avregleringen av kapitalets möjligheter att förflytta sig över hela världen inleddes i slutet på 1970-talet då den nyliberala politiken bestämdes som enda vägens politik. En politik som ytterligare förstärktes i samband med Sveriges EU-inträdde 1995. Och att det var Socialdemokraterna tillsammans med de borgerliga partierna, arbetsköparnas organisationer och LO som var pådrivare för ett inträde i EU bör inte förglömmas. Med EU-inträdet försvann de sista resterna att utöva inflytande över kapitalrörelserna eftersom kapitalets fria rörlighet är den förmodligen mest omhuldade regeln i monopolkapitalets EU.

Dessutom är det så att kapitalisterna också belönas med flyttbidrag av EU. Gislaved, Duni och Läkerol är typexempel, och förmodligen kommer också Nomad Foods att belönas med bidrag om man anställer en del nyanlända flyktingar i Tyskland.

SKP håller inte fast vid föråldrade produktionsmetoder, men när Nomad Foods föröder en hel kommun och en modern produktionsanläggning som dessutom har stor betydelse för svensk livsmedelsförsörjning, då ska arbetarklassen ta kamp för jobben, sparka ägarna och tvinga staten att ta över produktionen.

En tanke på “Kapitalet tjänar på utflyttning av företag

  1. Det är inte så lätt att göra som det låter. Verkligheten lägger ibland hinder i vägen.
    Det gäller att ta över den ekonomiska kontrollen och köpa upp företagen för 1 krona och driva företagen vidare. Men de svenska facken har aldrig varit intresserade av att driva en ekonomisk kamp utöver löner, försäkringar, pensioner och liknande. Det behövs fler räknenissar i leden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.