Kuba manade till en värld fri från vapen i Geneve

Kuba förespråkar generell nedrustning och en värld fri från vapen, i första hand kärnvapen. Detta tillkännagav representanten för den karibiska ön, Rodolfo Benitez, i Geneve den 6 september.

Det var under det sjätte mötet för parterna gällande konventionen om klusterammunition, vilket ägde rum mellan den 5-7 september, som Rodolfo Benitez framförde Kubas ståndpunkt.

Konventionen om klusterammunition är ett internationellt avtal som förbjuder användandet av klusterbomber. Chefen i politiska frågor vid det kubanska utrikesministeriets multilaterala avdelning bekräftade Havannas ställningstagande gentemot krig och våld.

Benitez sade att ”man inte kan fortsätta att försvara kriget och våldet och använda detta som instrument inom utrikespolitiken”. Han noterade också att begreppet ”collateral damage” som krigshetsarna försöker införa som oundviklig, kränker den mänskliga naturen. Oskyldiga människors död bör resolut fördömas oberoende av tid och rum eller omständigheter. Med referens till i synnerhet klusterammunition betonade han att Kuba har uttryckt sitt resoluta stöd till förbudet av klusterammunitions fortsatta existens. Benitez påminde om att den karibiska önationen har samtyckt till att fullfölja de konstitutionella procedurer som krävs för att sluta sig till konventionen om klusterammunition. I samband med detta tillade han också att Kuba den 6 september vid FN:s högkvarter i New York officiellt antog promemorian för att ansluta sig till denna konvention.

Denna internationella promemoria kommer för Kubas del att träda i kraft den 1 oktober, sade Benitez.

Enligt diplomaten är Havannas ställningstagande tydligt ”något som helst användande av klusterammunition av någon part är oacceptabelt och bör fördömas.”

Källa: Prensa Latina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.