Malmö: Manifestation för att stoppa TTIP och CETA

Ja till miljö, välfärd och demokrati! Som ett led i den Nationella aktionsdagen mot TTIP och CETA i Sverige avhölls ett möte i Malmö den 17 september, möten och manifestationer hölls också i Stockholm och Göteborg.

Riktigare hade kanske varit att kalla den en europeisk aktionsdag därför att i många städer i Europa avhölls liknande manifestationer. 80 000 människor demonstrerade på lördagen i Berlin och ett tiotal andra städer i Tyskland.

Handelsavtalen TTIP, mellan EU och USA, och CETA, mellan EU och Kanada, håller på att färdigställas. Båda är långtgående avtal som ger företag rätten att stämma stater för uteblivna vinster, och ger samma företag ett stort inflytande över ny lagstiftning. Miljö, djurskydd, konsumentskydd, välfärd och demokrati får stå tillbaka.

TTIP handlar om mycket mer än handel: EU och USA har redan avskaffat eller sänkt de flesta tullar, därför siktar frihandelsavtalet främst mot att likrikta och standardisera regler och lagar, märkningar och godkännande procedurer över Atlanten.

TTIP håller på att förhandlas, men de läckta sluttexterna samt kommentarer från EU-kommissionen och USA:s förhandlare visar att det finns all anledning att oroa sig. CETA har redan färdigförhandlats och ska skrivas under av kommissionen innan det går till parlamentet och medlemsländerna att godkänna. Medlemsländerna har vetorätt men kommissionens förslag är att CETA ändå ska införas provisoriskt.

Medborgarna och det organiserade civilsamhället har vägrats tillgång till förhandlingsbordet, medan näringslivets lobbyister har haft privilegierad tillgång till information och möjlighet att bli hörda. Allmänheten har bara tillgång till en rad läckta dokument från förhandlingarna, som det aldrig var meningen att befolkningen skulle ha insyn i.

Den 22-23 september träffas EU:s ministerråd för handel. Då tar man sannolikt beslut om att rekommendera ett godkännande av CETA.

I Malmö samlades cirka 500 människor som fick höra tal av bland annat Gunilla Andersson, Nätverket Gemensam Välfärd, Magnus Thelander från Transportarbetareförbundet, Ellie Cijvat från Jordens Vänner och Kristian von Svensson stod för musiken.

Skånes Unga Byggare deltog på manifestationen mot TTIP och CETA.
Skånes Unga Byggare deltog på manifestationen mot TTIP och CETA.

Samtliga talare var överens om att TTIP- och CETA-avtalen måste stoppas och uppmanade till ökade aktiviteter.

Ge inte bort våra möjligheter att demokratiskt bestämma över våra samhällen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.