Företag fortsätter att flytta utomlands

Trenden bland svenska företag att flytta jobb utomlands håller i sig. Det skriver Unionen i en ny rapport.

Var tredje Unionen-klubb i undersökningen svarar att företaget flyttat verksamhet från Sverige till utlandet under de senaste fem åren. Var fjärde klubb uppger att det finns planer på antingen outsourcing eller omlokalisering av verksamhet utomlands under de kommande fem åren, skriver fackförbundet i ett pressmeddelande.

Unionen uppger att flytt är vanligare vid utländskt ägande, om huvudkontoret är utomlands eller företaget är börsnoterat.

– Baksidan av att det är enkelt och billigt att lägga ner verksamhet i Sverige jämfört med andra länder är att svenska delar av företagen ofta drar det kortaste strået i diskussionen om vilka enheter som ska prioriteras, trots bättre resultat och potential än utländska enheter. Det är inte bra för företag eller anställda när vår positiva inställning till förändring utnyttjas. Här måste det till förändring, säger Unionens förbundsordförande Martin Linder.

Unionen anser att företagen måste bli bättre på att utnyttja de anställdas kunskap om hur verksamheten fungerar och vad som kan utvecklas.

Tolv procent av klubbarna svarar att företaget flyttat tillbaka verksamhet som tidigare flyttat utomlands.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.