Irans Tudehparti firade sin 75:e årsdag

Den 2 oktober firade Tudehpartiet, det äldsta politiska partiet i Iran, sin 75:e årsdag. Irans Tudehparti grundades den 2 oktober 1941 och efterträdde Irans Kommunistiska Parti som förbjöds av shahregimen 1933. Tudehpartiet kämpar för närvarande mot den islamiska diktaturen och den imperialistiska interventionen.

Tudehpartiet har meddelat att man kommer att anordna ett flertal politiska evanemang vilka syftar till att markera och signalera dess bidrag till kampen för fred, verklig och reell demokrati och socialism. I det uttalande som Tudehpartiet publicerade den 2 oktober underströk man den organiserade arbetarklassens avgörande roll i skapandet av Irans framtid baserat på folkets vilja.

Irans Tudehparti spelade en betydande roll i kampen mot shahregimen i samband med förstatligandet av oljan och dess efterverkningar. Efter 25 år i exil och att ha opererat under jorden, deltog Tudehpartiet i den iranska revolutionen i februari 1979 för att störta shahens diktatur. Dock förklarades Tudehpartiet återigen illegalt av den teokratiska iranska regimen och 10 000 partimedlemmar, kadrer och lojala sympatisörer inklusive nästintill hela partiets ledarskap arresterades och hamnade i fängelse.

Sedan den islamiska regimens makttillträde i Iran har Tudehpartiet opererat under hemliga förhållanden internt i landet. Trots detta har partiet omorganiserat den iranska arbetarrörelsen, ungdomsrörelsen och kvinnorättsrörelsen. Historiskt sett har Tudehpartiet alltid haft en betydande inverkan på massmobiliseringen mot diktaturen och den imperialistiska interventionen i Iran.

Gällande den politiska händelseutvecklingen i Mellanöstern påpekade Tudehpartiet att Irans islamiska republik, som utgör det ena av det två reaktionära och diktatoriska regimerna i regionen tillsammans med Saudiarabien, har förvandlat Irak, Syrien och Jemen till en stridsarena i kampen för dominans i den imperialistiska ordning som har växt fram i regionen. Tudehpartiet betonade även dess oro rörande Iraks och Syriens suveränitet och integritet.

Den avspänningspolitik som USA och EU för mot Iran bedömdes av Tudehpartiet som ”en skicklig utjämning av den amerikanska imperialistiska efterfrågan och den islamiska diktaturen med förevändningen av ”normalisering”. Irans Tudehparti tillkännagav också att man kommer att fortsätta sina ansträngningar med att organisera massorna och de anser att genom bildandet av en enad rörelse av progressiva krafter, inklusive de inflytelserika sociala rörelserna, kommer man att kunna bana väg för grundläggande demokratiska och progressiva förändringar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.