83 procent av aidspatienterna på Kuba överlever tack vare det socialistiska sjukvårdssystemet

Många västerländska länder avundas Kubas socialistiska sjukvårdssystem. Då siffrorna för HIV-AIDS är förhållandevis låga på Kuba tack vare hälsovårdsprogrammen tillgängliga för allmänheten har 83 procent av patienterna som diagnostiserats med den dödliga sjukdomen överlevt. Detta enligt hälsovårdsministeriet på Kuba.

Av de 26 048 kubaner som har diagnostiserats med sjukdomen under historiens gång har enbart 17 procent av patienterna dött enligt en rapport från landets kontroll- och preventionsprogram. Rapporten släpptes i början av november. Det uppskattas i rapporten att drygt 21 554 kubaner lever med HIV-AIDS på ön, en låg siffra i jämförelse med många andra nationer. Av kubaner 15 till 49 år gamla har endast 0,27 procent viruset. Det drabbar i huvudsak män.

Trots sjukdomens låga infektionsrisk och dödstal på Kuba, saknas det i nuläget kännbart botemedel mot sjukdomen. Däremot har virussjukdomen tillerkänts det 30-åriga nationella kontroll- och preventionsprogrammet för STI/HIV/AIDS. Det inkluderar behandlingsprogram och mediciner som förlänger livet för de som lider av AIDS och HIV.

Utbildnings- och preventionsåtgärder har också erbjudits vilket har varit en kontinuerlig framgång. Programmen bidrar med att informera allmänheten om risken för sjukdomen, preventionsstrategier och underrättar människor om deras HIV-status. Sexuell utbildning, patienthantering och sammanlänkning med civila samhällsorganisationer på Kuba har också varit nyckeln till framgångsrika preventionsinitiativ.

”Idag får drygt 17 000 kubaner antiviral behandling medan 90 procent av HIV-patienterna bosatta i Cienfuegos behandlas”, sade doktor Maria Isela Lantero den 19 november till Granma. Vi var första land att validera och lagstadga elimineringen och överföringen av HIV-viruset och syfilis från mödrar till barn, tillade Lantero.

Öns medicinska program har förutom att förse sina medborgare med vittomfattande vård också utbildat tusentals läkare som i sin tur har sänts över hela världen för att hjälpa till akut i samband med bland annat naturkatastrofer och zikavirusets spridning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.