En klassmedveten tidning!

Läs RiktpunKt - En kommunistisk månadstidnings som ger dig värdefull kunskap

Guevara försvarar socialismen på Kuba

Aleida Guevara, barnläkare på Kuba, höll ett kraftfullt föredrag i en fullsatt sal på Malmö högskola under onsdagskvällen.

Aleida Guevara började tala om Kubas sjukvårdssystem som tillhör ett av världens läkartätaste länder per invånare.

– Att reda ut om det finns oklarheter kring hur läkare behandlar invånarna är ett måste i Kuba för folkmaktens lokala organ, sa hon.

Kuba erbjuder att gratis sända ut tusentals läkare till grannländer, Afrika och Asien.

Aleida Guevara talade länge om hur USA:s blockad fortfarande drabbar landet och försvårar för invånarna att leva normala liv.

– Utvecklingen av mediciner är framåtskridande inom bland annat områden som diabetes och olika former av cancer, men förhindras att nå världens folk till följd av USA:s blockad.

Blockaden orsakar Kuba förluster på 11-20 miljarder dollar årligen. USA har även understött ekonomiskt sabotage mot produktionen av fläskkött och tobaksproduktionen.

Kubas hela Civilförsvarssystem är långt kommen och Aleida Guevara gav exempel på hur den senaste orkanen Matthew, i oktober, orsakade 500 döda i Haiti, 20 i USA men noll på Kuba. Landet arbetar också internationellt genom att man har en snabbrigad med 20 000 män och kvinnor med olika specialiteter som är beredda att deltaga vi olika katastrofer i hela världen.

Hon avrundade med en frågestund där en av frågorna som ställdes var hur hon såg på Donald Trump, USA:s nästa president. Aleida Guevara svarade:

– Donald Trump är ju en framgångsrik affärsman, vi kan ju bara hoppas att han ser möjligheterna till affärer med Kuba och han därför avbryter blockaden. Men hans val av medarbetare gör oss djupt oroade.

Hon sa att det är många djupt reaktionära antikommunister som ingår i hans stab.

– Men vi är beredda att försvara vår revolution och vårt sätt att leva. Jag är läkare och ska rädda liv, men skulle även lära mig skjuta om de med våld försöker ändra våra ideal.

Aleida Guevara är dotter till Che Guevara och är nu på ett Sverigebesök.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.