På tal om konspirationsteorier

Det senaste året på internet och på olika sociala forum, Facebook-grupper samt i en del antiimperialistiska sammanhang så har jag märkt en kraftig attitydförändring i frågan om att bemöta kapitalismen och dess misär som den skapar för världens medborgare. Många människor verkar ha den uppfattningen att det finns väldiga onda individer som sitter bakom maktens kulisser både i USA, Ryssland och EU och som styr och kontrollerar världens alla ledare som marionettdockor, eller så kan det röra sig om inflytande i vissa banker eller rent ut sagt iscensätter aktuella världshändelser som flyktingkatastrofen 2015 och det ökade antal av EU-medborgare i västeuropeiska länder, i syfte att destabiliseras länders ekonomi. Här är viktigt att komma ihåg att oftast kommer just sådana teorier ifrån enfrågepartier eller ideologiskt avvikande grupperingar långt ute på högerkanten. Men ibland så kan också dessa konspirationer slå ut i vår egen rörelse utan att det ifrågasätts. Det är då det börjar bli farligt.

Man måste vara medveten om att det är det kapitalistiska samhällssystemet som orsakar dessa problem. Individuella kapitalister orsakar inte dessa problemet. Kapitalismen går ut i krig för att det ständigt måste expandera sina marknader. När det gäller de flesta av moderna krig är det för att de måste utöka sin oljemarknad. Det här omfattas inte av individuella personer eller bankers önskningar att erövra vissa specifika länder eller iscensätta världshändelser utan är hela det system vars enda mål är göra krig till en lönsam affär för att berika dem rikare ännu mer. Det här systemet ser vi idag i alla moderna kapitalistiska länder. Det kallas för imperialismen. Vi hade aldrig fått se George Soros, Bildbergsgruppen, eller våra svenska Wallenbergare få äga så pass mycket med rikedomar om det inte var just för systemet som tillåter dem att göra det. Lenin var väldigt noga att hävda just det här. I boken om ”imperialismen högsta stadium” ifrån 1917 så sammanfattade han det väldigt tydligt:

”Kapitalismen har vuxit över i ett världssystem av kolonialt förtryck och finansiellt förkvävande av det överväldigande flertalet av jordens befolkning genom ett fåtal ”framskridna” länder. Och delningen av detta ”byte” försiggår mellan två, tre i världen dominerande, till tänderna beväpnade rövare (Amerika, England, Japan), vilka drar in hela jorden i sitt krig om delningen av sitt byte.”

På den här punkten tror jag de flesta kan hålla med om. Frågan är varför de just envisas med att individualisera en sådan viktigt samhällsproblem. Som marxister borde det vara vår plikt att hela tiden hänvisa till materiella förhållanden. Utifrån materialistisk dialektik så har vi facit i hand och då vet vi ursprunget och roten till alla dessa problem. Det som hävdar det motsatta förvirrar bara begreppen. För att sammanfatta det: Det är dags en gång för alla vi avfärder alla konspirationer och istället börja förklara hur det verkliga systemet fungerar. Om vi vill sätta stopp för bankernas, Wallenbergs och Geroge Soros korrupta makt världen över – då måste vi utrota roten deras girighet och det stavas kapitalism. Alla annat är annars bara att springa opportunismens ärende.

Manne Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.