En klassmedveten tidning!

Läs RiktpunKt - En kommunistisk månadstidnings som ger dig värdefull kunskap

80-årig fredsarbetare inför rätta

Agneta och Jenny innan avfärd mot den militära flygplatsen. Foto: Ofog

2 juni 2015 gick sju fredsarbetare in på den militära flygplatsen F21 i Luleå för att stoppa den pågående krigsövningen Arctic Challenge Exercise. Imorgon står  fyra av de inför rätta åtalade för olaga intrång. 

Tisdagen den 24 januari klockan 9.00 inleds rättegången i Luleå tingsrätt, Skeppsbrogatan 41.

Krigsövningen ACE var en av världens största flygövningar 2015. Sverige, Finland och Schweiz övade tillsammans med NATO-länderna Norge, Tyskland, Nederländerna, Frankrike, Storbritannien och USA. Under krigsövningen användes  AWACS, det vill säga flygande spionstationer, för första gången i Sverige.

– Jag gick in på krigsövningsområdet för jag ville hindra att ett större brott kan begås i och med att alla USAs stridsplan kan bära kärnvapen och därmed starta ett kärnvapenkrig, säger Agneta Norberg, 80, ordförande för Sveriges fredsråd, bosatt i Stockholm och en av de åtalade.

Krigsövningen ACE, genomfördes på Europas största övningsområde över land, ett område som sträckte sig över en tredjedel av Sveriges yta med 3600 deltagande soldater och 115 stridsflygplan. 

– Upprustning, krigsövningar och NATO-samarbete kan aldrig skapa fred, tvärtom! Det startas istället fler krig. Därför var och är vi tvungna att säga ifrån säger Edla Lantto, 74, aktiv i Kvinnor för fred i Kiruna, en av de åtalade.

I september 2017 kommer krigsövningen Aurora 17, den största krigsövningen sen kalla kriget, genomföras i Sverige. Även till denna är NATO-länder inbjudna, amerikanska soldater ska landstiga i Göteborg för att öva värdlandsstöd.

Pressmeddelande 2017.01.23 från Nätverket Ofog, Sveriges fredsråd och Kvinnor för fred

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.