31 mister jobben – industriföretag flyttar utomlands

Industriföretaget Trelleborg Wheel Systems lägger ner tillverkningen i Sävsjö. Beskedet att produktionen flyttas till Lettland kom oväntat för de varslade arbetarna.
– Vi går med vinst och har jobbat konstant övertid i flera år, säger Jerker Claesson, verkstadsklubbens ordförande, till Dagens Arbete.

31 anställda har varslats om uppsägning från Sävsjöfabriken som tillverkar fälgar till traktorer och skogsmaskiner, skriver Dagens Arbete.

Fabriken har haft hög beläggning under många år och ungefär halva personalstyrkan slog i övertidstaket på 200 timmar det senaste året, konstaterar verkstadsklubbens ordförande Jerker Claesson.

– Vi har kört beordrad övertid i månader, jobbat 12 timmar måndag till torsdag, någon extra timme på fredag och ofta också på lördagar, säger han till tidningen.

Jerker Claesson berättar vidare om när de fackliga representanterna kallades till ett möte med företagsledningen:

– Där sitter chefer vi tidigare aldrig hade träffat. De presenterar ett underlag som knappt innehöll några siffror. Vi fick veta att vi visserligen gick med vinst men inte med tillräckligt mycket.

Tidningen rapporterar att Trelleborg Wheel System, som ingår i Trelleborg Industri, redan har en tillverkningsenhet i Lettland.

– Det var tillverkning som flyttades från Danmark av den danske platschef som vi hade fram till häromåret, säger han.

”Anläggningen i Sävsjö har i dag relativt låg lönsamhet trots genomförda effektiviseringar och bedöms inte ha förutsättningar att vara den långsiktigt konkurrenskraftiga verksamheten som krävs för att möta framtidens efterfrågan och behov”, skriver Trelleborg Wheel Systems i ett mejl till Dagens Arbete.

Relaterat:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.