De åtta rikaste äger lika mycket som fattigaste hälften

De åtta rikaste personerna äger lika mycket som den fattigaste hälften av världens befolkning – 3,6 miljarder människor. ”Groteskt”, säger Oxfam i ny rapport.

Rapporten ”en ekonomi för de 99 procenten” visar att skillnaden mellan de rikaste och de fattigaste i världen är större än vad som tidigare har varit känt. De åtta rikaste personerna sitter på förmögenheter på 426 miljarder dollar, motsvarande 3 800 miljarder kronor. Rapporten publiceras i samband med den årliga konferensen World Economic Forum i schweiziska Davos.

”Även i Sverige har klyftan mellan de mest välbeställda och övriga ökat. Ny forskning visar att de rikaste 10 procenten av svenskarna såg sin nettoförmögenhet växa mer än alla andras mellan 2007 och 2012”, skriver Robert Höglund från Oxfam på DN Debatt och fortsätter: ”Ökande klyftor riskerar att skapa instabilitet och slita isär samhällen. Att allt mer pengar ackumuleras hos de rikaste när 700 miljoner människor fortfarande lever i extrem fattigdom – de människor Oxfams arbete riktar sig till, är väldigt upprörande.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.