Med röda flaggor för Rosa och Karl

I Berlin högtidlighöll tiotusentals människor på söndagen Karl Liebknecht och Rosa Luxemburg, medgrundare till Tysklands Kommunistiska Parti (KPD), som mördades den 15 januari 1919. Bara tåget från Frankfurter Tor till socialisternas minnesmärke i Friedrichsfelde bestod av runt 10 000 deltagare.

Med röda fanor demonstrerade medlemmar från många olika partier och organisationer gemensamt för ett revolutionärt uppbrott med det kapitalistiska systemet. Tyska Kommunistpartiet (DKP) närvarade med en stark representation och deras block marscherade under mottot ”Alla goda ting är tre: fred, arbete, solidaritet”. Kvällen innnan hade flera hundra partimedlemmar samlats till sin traditionella Lenin-Liebknecht-Luxemburg-församling, i anslutning till Rosa Luxemburg-konferensen, som anordnades av den tyska dagstidningen Junge Welt.

Ungdomsblocket utgjordes av SDAJ [DKPs ungdomsförbund], DIDF-Jugend och studieförbundet SDS, i vilket runt 500 ungdomar entusiastiskt slöt upp. På sina banderoller riktade man hård kritik mot den tyska försvarsmaktens reklamkampanjer. Den ställföreträdande ordföranden för SDAJ, Lena Kreymann, betonade under söndagens demonstration att försvarsmaktens krig står i motsättning till ungdomens intresse: ”Det blir tydligt redan i finansieringen: medan det alltid finns tillräckligt med pengar för försvarsmakten, saknas det överallt i skolorna. Dåligt utrustade bibliotek och slitna skolbyggnader hör till vanligheterna.”

Demonstrationståget avslutades vid minnesmärket ”Die Toten mahnen uns” [De döda manar oss] där såväl flera mördade kamrater från novemberrevolutionen, som andra representanter för den socialistiska rörelsen och DDR ligger begravda. Ett hav av röda nejlikor täckte minnesmärket.

Polisen var under hela den fredliga tillställningen en nagel i ögat och de provocerade upprepade gånger demonstranterna. De ställde sig bland annat i vägen för demonstrationen, mitt i gatan, så att deltagarna tvingades gå runt polisen, vilket inte var helt lätt med banderollerna. Det var uppenbart att polisens agerande skulle störa demonstranterna. När det internationalistiska blocket kom fram uppstod bråk efter att en polis oprovocerat slagit en demonstrant med knytnäve. Demonstranterna lät sig dock inte provoceras.

Kurdiska demonstranter gjordes dock till ett mål av polisen. Demonstranter som visade plakat på PKKs ledare, Abdulla Öcalan, som sitter fängslad i Turkiet, slets brutalt ut ur demonstrationen och fördes bort [PKK är förbjudet i Tyskland].

Även medlemmar i Sveriges Kommunistiska Parti var på plats och deltog på LLL-demonstrationen.

RedGlobe

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.