Transport tar krafttag mot dödsolyckorna

Svenska Transportarbetareförbundet arbetar för en bättre arbetsmiljö – mot dumpade löner. En av de bidragande orsakerna till dödsolyckorna är exploatering av chaufförer.

Tidningen rapporterade häromdagen om dödsolyckor på arbetsplatser. Gabriel Dahlander, press- och kommunikationsansvarig på Svenska Transportarbetareförbundet, säger att varje dödsfall är en stor tragedi och det kan inte finnas något annat mål än att alla ska komma hem efter sin arbetsdag.

– Att transportbranschen är extra utsatt är tyvärr ingen nyhet och Transport har arbetat med problemet på många olika sätt. Bland annat genom att satsa stora resurser på det systematiska arbetsmiljöarbetet och där vara en blåslampa på företagen som har det yttersta arbetsmiljöansvaret.

Gabriel Dahlander uppger att det kan vara svårt att fastslå exakt vad varje enskild olycka beror på men en del av problematiken är också den situation som finns i branschen med löne- och social dumpning.

– Vi har länge sett ett utbrett utnyttjande av chaufförer från låglöneländer som tvingas arbeta under slavliknande förhållanden.

Han konstaterar att en bransch som försöker konkurrera med lägst löner och sämre villkor kommer aldrig att helt kunna ta sitt arbetsmiljöansvar.

Första halvåret 2016 ökade antalet dödsolyckor med lastbil med en tredjedel, enligt Transportstyrelsen.

Fakta: Dödsolyckor med lastbilar
Januari – juli

2012: 19
2013: 22
2014: 22
2015: 19
2016: 33

Källa: Transportstyrelsen

Relaterat:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.