Slavar i Qatar inför fotbolls-VM

MCaviglia/CC-BY-SA-3.0

Det var i oktober 2016 som det uppdagades att den bangladeshiske gästarbetaren Nadim Shariful Alam hade stämt fotbollsorganisationen Fifa efter att han avskedats och deporterats från Qatar med tillhörande skulder. Anledningen var att han under 18 månaders tid oavlönat byggde arenor i Qatar inför Fotbolls-VM 2022.

Den nederländska centralorganisationen FNV välkomnade Nadim Shariful Alam och var behjälplig med att lägga in om ekonomisk ersättning för det inträffade. Först nu rullar det upp det att hans och andra gästarbetares mål inte kommer att prövas juridiskt.

Argumentationen från handelsdomstolen i Zurich är att hans krav på ekonomisk ersättning saknar jurisdiktion och påstår även att den saknar formell behörighet att pröva ärendet ifråga.

På Fifas hemsida påstås det hycklande att man tar frågan om arbetsvillkor och mänskliga rättigheter i samband med fotbolls-VM 2022 i Qatar på största ”allvar” och att man ”kommer att fortsätta uppmana de qatariska myndigheterna att säkerställa anständiga arbetsvillkor för byggnadsarbetare”. Dessa ord klingar fint i teorin, men motsatsen är bevisad.

Det har rapporterats om att gästarbetarna i Qatar behandlas som djur. Också att tvångsarbete och övergrepp hör till vardagen för de gästarbetare som bygger infrastruktur inför Fotbolls-VM i landet.

Stora delar av Qatars ekonomi är baserad på utländsk arbetskraft som syniskt utnyttjas då de saknar alla former av arbetsrättsliga rättigheter.

Dela:

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *