Språklektion på vänsterkanten

Har du nånsin fått frågan ”Är du socialist, eller?” och sen tveksamt nickat till det och sett det medlidsamma lilla leendet? Har du nånsin stolt trumpetat ut att du är kommunist och upptäckt att det nu finns ett tomrum runt dig och att alla plötsligt är väldigt upptagna av sina mobiltelefoner? Har du klargjort dina anarkistiska tendenser och sett folk kolla om du har bombväskan med dig? Och har du sett bilden av galna, plundrande folkmassor som sätter eld på det mesta återspeglade i ögonen på människor när du säger ”revolution”?

Mja, jag tänkte väl det. Inte allt på en gång förstås. Men ändå tillräckligt mycket för att du ska vara mer återhållsam. Därför är det dags att återge orden deras egentliga betydelse, så att du har nåt att komma med nästa gång det händer. Håll i palestinasjalen, här kommer en språklektion för vänstermänniskor!

Kommunist, kommer av latinets communis, gemensam och tillsammans. Det är allt. Det står för att vi alla gemensamt ska äga alla fabriker och råvaror och land och annat smått och gott. Och bestämma över det tillsammans. Det betyder inte att ägandet måste försiggå på ett speciellt utklurat sätt och det betyder inte att beslutsgången för de gemensamma besluten är särskilt tillfixad enligt regler och föreskrifter. Vi kan tycka att vissa sätt är bättre än andra, men strängt taget är det en diskussionsfråga och en fråga om att lära sig av tidigare försök att skapa ett sånt här gemensamt samhälle. Du kanske gillar kollektivjordbruk och arbetarråd, men det är faktiskt inget krav för att kalla sig kommunist (fast det kan vara ett krav för att få vara med i ett parti som har gjort det till en central fråga). Alldeles harmlösa ord med samma ursprung är t.ex. kommun och kommunal, som betecknar grupper av människor som har nåt gemensamt. Hur som helst betyder kommunist inte elak typ som vill ta ifrån folk deras surt förvärvade radhus och klä dem i likadana gråa rockar.

Socialist kommer av latinets socius, som betyder nåt i stil med allierad, kompis, vän och kamrat. Det står för ungefär samma sak som kommunist, fast med en viss betoning på att det nya samhället ska vara ett samhälle där vi bryr oss om varann, som man gör med vänner och kamrater. Harmlösa ord som inte skrämmer någon är socialbidrag och socialsekreterare, som kommer av samma rot. Tanken är att folk får socialbidrag av det snälla samhället som vill ha dem som kamrater och den snälla socialsekreteraren ordnar upp deras trassliga liv så att de kan delta (ja, ja, jag vet att det är en lögn). Socialist betyder i vart fall inte korkat mähä som bara vill gå runt och bara god.

Anarkist kommer av det grekiska anarcheia, som betyder ”utan styre”. Eller kanske bättre ”utan toppstyre och regering”. Anarkist kan man vara och ändå tänka sig nån typ av samordning, fast den får inte vara som ett tungt lock som trycker ner människorna i skoskaften. Anarkister kan vara fridsamma, fördrömda varelser eller våldsamma bråkmakare och allt däremellan –begreppet säger inget om det. Betyder alltså inte tjej med bomb eller kille med grönt hår och näsring. Några harmlösa ord att jämföra med finns inte, det var helt enkelt för länge sen begreppet myntades.

Så nu kan du välja din beskrivning av dig själv och motivera den. Är du socialist-kommunist? Anarkokommunist? Vad du än tycker att du är så har du en bas när du ska ta steget ut i verkligheten. Och sen så kan du irritera varenda kamrat runt dig med din nya definition och få lite liv i luckan. Det är allvarligare menat än det låter – för vi måste alltid diskutera vårabegrepp och etiketter, både med varandra och med människor som fortfarande tror på det där om de elaka, mähäna och näsringsfolket.

Till sist: revolutionär, av latinets revolvere, som betyder snurra runt och rotera. Nu gäller det att inte associera tillstressande spinning-pass eller dansande dervisher, för det här är ett naturbundet, nödvändigt utbyte av sida. Tänk på ett vattenhjul där skovlarna kommer upp fulla på ena sidan medan de på den andra sidan töms ut. Tänk på jorden som roterar så att solen skiner på en sida när det blir natt på den andra. Revolutionären vill vrida verkligheten ett varv, så att annat och nytt kommer i ljuset. Vackert och poetiskt minsann, och säger inget om hur vridandet egentligen ska gå till – det får du lista ut själv. Kontrasten är reformist, som kommer av reformare som betyder omforma. Här står vattenhjulet stilla, och reformisterna klättrar omkring på det och försöker skapa ett nytt läge genom att flytta vattnet från de fulla skovlarna till de tomma för hand. Hur bra det kan gåfår du också lista ut själv.

Slut för idag, tack för idag!

Marina Weilguni

En tanke på “Språklektion på vänsterkanten

  1. Jag har jobbat som mäklare och har varit socialdemokrat större delen av mitt liv men nu på senare dagar har jag gått mer och mer åt kommunism och socialism. Nu inser jag också hur borgerlig socialdemokratin verkligen är! Det lustiga är att jag var den enda mäklaren som bodde i ”områden där det bara bor socialfall”, mina gamla kollegors egna ord.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.