8 mars – fokus på kvinnan

Om ni läste min artikel i Riktpunkt nummer två om att alla yrken är öppna för kvinnor så har ni säkert funderat på vad jag har skrivit. Självklart är det så att det är enbart kvinnor som kan bära ett barn och föda detta. Det kan inte en man göra. Så en kvinna kan rent naturligt göra mer än vad en man kan göra.

Häromdagen i EU parlamentet hävdade en polsk högerextremist att kvinnor inte är lika intelligenta som män och borde därför ha lägre lön. Hans uttalande väckte uppmärksamhet och protester. Och det var ovanligt korkat sagt av en man. Men knappast unikt. Jag har hört liknande förut. Män som tror att intelligens beror på könstillhörighet. Men enligt alla forskare sitter intelligensen inte i skrevet – även om man kan tro det när man hörde EU-parlamentarikern uttala sig så korkat.

Det var en som kommenterade SKP Stockholms annons om firandet av den internationella kvinnokampen på webbsidan. Han skrev: ’Med all respekt, är inte klasskamp även kvinnokamp? Varför separerar de två?’ Kvinnokamp är klasskamp. Fortfarande är kvinnor underbetalda. Männen tjänar mycket mer än vad kvinnor gör. Kvinnliga pensionärer får ut sämre pension än vad en man gör. Kvinnor arbetar mer deltid än män. Kvinnorna tar större ansvar för barn och hushåll än vad män gör – allt medan männen har hand om det ekonomiska. Och med mera.

Det pågår just nu en ockupation av BB i Sollefteå. Är det någon manlig politiker – förutom Mats Hedell SKP – som ställt sig på kvinnornas sida i ockupationen av BB? Är det någon blivande far som uttalat sig oroande om barnens och de blivande mammornas situation? Har någon annan arbetsplats – som till exempel sjukhusen i Stockholm – ställt sig bakom kvinnorna i Sollefteå? Eller har t ex gruvarbetarna i Kiruna gått ut i sympatistrejk till stöd till kvinnorna? Nej, så var finns männens solidaritet med kvinnorna?

Det hade känts mycket bra i själen om män i mansdominerande yrken någon gång hade sympatistrejkat för kvinnor i kommunala arbeten.

Vi separerar inte kamperna. Vi tar upp kampen där en grupp i samhället utsätts för orättvisa – och kvinnorna är en utsatt grupp. Kvinnorna behöver allt stöd dom kan få av kvinnor men framför allt av män. Vi måste kunna belysa problemen, ojämlikheten och dom sexuella trakasserierna som kvinnor dagligen utsätts för i vår vardag. Det är därför vi sätter fokus på kvinnan en särskild dag om året – och det är väl hon värd? 364 dagar om året tillhör ju männen så varför kan inte en dag om året tillhöra kvinnorna?

Varje år samlas över hela världen kvinnorna och männen en speciell dag för att uppmärksamma kvinnliga frågor. Som t ex på Irland där det kommer att bli protester mot det som de kallar det ’Repeal the 8th’ (artikel 40.3.3 i den irländska konstitutionen). Lagen innebär att doktorer och experter tar beslut över kvinnornas kroppar, inklusive när det gäller abortfrågor. Irländska kommunistpartiet och många andra socialistiska partier går samman den här speciella dagen för att protestera mot lagen.

Om den internationella kvinnodagen inte hade funnits hade kanske kvinnorna i Sverige inte fått rösträtt förrän flera år senare. Utan den internationella kvinnodagen hade kvinnorna förmodligen inte fått rätt till abort, kvinnofrid, sexualkunskap, jämlikhet och flera andra krav. Det är inte några rättigheter politiker har föreslagit själva i regeringskansliet. Kvinnorna har krävt det. Och fortsätter att kräva det.

Det är därför vi över hela världen sätter fokus på kvinnorna en särskild dag om året. Så jag uppmanar alla att gå till SKP:s firandet av den Internationella Kvinnodagen – även om du är en man! Vi kvinnor behöver allt stöd vi någonsin kan få.

Kerstin Stigsson

3 tankar på “8 mars – fokus på kvinnan

 1. Hej Kerstin! Ja, jag sitter och bläddrar igenom och läser även äldre inlägg då jag är en rätt så ny bloggläsare!

  Min systers barnbarn är ickebinär och hen säger att det är svårt för oss cis-personer att föra deras talan då de har tolkningsföreträde, men jag rekommenderar dig att läsa vad Freja Lindberg skriver på instagram. Hen har även en youtubekanal! Har fått tänka om många gånger.

  Kamratliga hälsningar, Peter

 2. Hej Peter! Jag är glad att mina blogginlägg får människor att tänka till. Men du kanske själv kan göra ett inslag på bloggen om transpersoner. Det är ett ämne som jag inte behärskar. Lite mer information om detta vore nog inte så dumt.

  Kamratliga hälsningar, Kerstin

 3. Tack Kerstin! Detta inlägg och svar på min kommentar till inlägget på SKP Stockholms blogg fick mig att tänka till, det jag menade var dock mer att man borde inkludera kvinnornas kamp i klasskampen. När man pratar om byggarbetare, prata om hur kvinnorna i den branschen diskrimineras och machokulturen som råder på arbetsplatsen. Det är också bra tycker jag att man börjar inkludera och kämpa för transkvinnor och transpersoner (ickebinäras) rätter och kamp samtidigt!

  Med vänliga hälsningar, Peter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.