Turkiets Kommunistiska Parti: Regeringen har inte längre någon legitimitet

Resultaten från omröstningen, som framtvingats genom tyranni, fusk och stöld, har ingen legitimitet. De som försöker fira resultaten hånar folket.

Vi kallar vårt folk, det som inte underkastar sig, att enas, att agera organiserat och att inte acceptera ’fait accomplis’ [fullbordat faktum].

Politisk makt får inte enbart sin legitimitet genom det senaste valen. Valresultaten ger inte en regering mandat att göra vad den vill. AKP-regeringen, som bär en folkfientlig och reaktionär karaktär ända sedan dess första dag, har sedan länge saknat social legitimitet. Resultaten av omröstningen den 16 april är bara ytterligare en bekräftelse på denna illegitima situation.

Omröstningen den 16 april var en flopp och är redan föråldrad beträffande godkännandet eller avvisandet av förändringar i konstitutionen. Efter detta finns det alls ingen chans för samhället att acceptera ett ”ja”. Oavsett vilket parti som intar vilken position har TKP redan förklarat att det avvisar ett sådant resultat.

Omröstningen har kantats av tyranni och fusk. Beslutet av den högsta valkommittén att acceptera oslutna röstkort och kuvert ryms inte inom en lagenlig eller rättvis kontext.

AKP tvekade inte inför något och utövade ett stort tryck. Resultatet av detta blev en betydande nedgång i deras röstantal och i att de endast kunde få hälften av rösterna med hjälp av manipulationer och förfalskningar.

Det regergande partiets förmåga att regera är förstört i och med att de förlorade de flesta större städer och centrum, vilka stött partiet i åratal.

Partiets försök att ”fira sin seger” trots dessa fakta betyder bara en sak, bortsett från hånet mot folket: vi ser detta som ett försök att provocera fram en slutlig konflikt. Vi kallar Turkiets arbetare och intellektuella, alla våra medborgare som stödjer republiken att använda sin samlade energi för att göra upp med den reaktionära makten.

Det är meningslöst för AKP, som försöker styra landet i linje med arbetarnas fienders, kapitalisternas och monopolens intressen, att återigen stödja sig på dessa makter för att överleva.

TKP kallar folket att vara redo, att inte acceptera fullbordade faktum och att med detta som mål, att organisera.

Turkiets Kommunistiska Parti
Centralkommittén

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.