Vi kan stoppa krigsivrarna

Den 5 april nåddes vi av det förskräckliga beskedet om att Syrien hade bombat provinsen Idlib. Ett lager där kemiska vapen produceras och lagras av rebeller/terrorister hade träffats, rapporterade talesmannen för ryska försvarsdepartementet generalmajor Igor Konashenkov. Lagret har använts för att både framställa och förvara behållare med giftgas och har använts vid otaliga tillfällen, enligt Konashenkov. 80 människor dog och många blev skadade av gasen som läckte ut. Andra medier och västliga regeringar med USA och Storbritannien i spetsen anklagar den syriska regeringen för att ha medvetet använt kemiska vapen på sin egen befolkning. Den syriska regeringen tillbakavisar anklagelserna.

Den 7 april nåddes vi av beskedet att USA:s president Donald Trump trappar upp kriget i Syrien genom att avfyra 59 kryssningsrobotar av typen Tomahawk mot en flygbas. Ett okänt antal människor har dödats och skadats.

I stället för att fler dödsoffer ska skördas i detta fruktansvärda krig borde en undersökning ha skett om vilka som var skyldiga till gasattacken utredas av oberoende aktörer. En upptrappning av ett krig med mer våld och dödande har aldrig löst någon konflikt.

Vi fördömer att giftgas används i kriget i Syrien och i Irak. Vi fördömer också den snabba och eventuellt planerade attacken från USA:s håll i Syrien.

Kerstin Stigsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.