Byggnads Gävle-Dala betalar skadestånd
– slipper därmed att dras inför domstol

“Det faktum att en fackförening blir kallad till domstolsförhandling för brott mot LAS (lagen om anställningsskydd, red anmärk.) är en mycket unik och tragisk företeelse”, säger Lars Lundberg, tidigare ombudsman i Byggnads.

Byggnads Gävle-Dala var kallade till en domstolsförhandling den 29 och 30 maj i Söderhamn. Anledningen till stämningen var att Blom (Byggnads lokala ombudsmannaförening) stämt Byggnads Gävle-Dala för brott mot lagen om anställningsskydd, eftersom Byggnads Gävle-Dala enligt Blom avskedade två ombudsmän i Hälsingland utan saklig grund.

Lars Lundberg var kallad som vittne i domstolsförhandlingen. Lundberg var tidigare ombudsman för Byggnads i Gästrikland och även han har avskedats av styrelsen för Byggnads Gävle-Dala.

– Det faktum att en fackförening blir kallad till domstolsförhandling för brott mot LAS är en mycket unik och tragisk företeelse, säger Lars Lundberg.

Ledningen för Byggnads Gävle-Dala insåg efter avskedandena två saker: dels att man skulle bli fälld i domstolen, och dels att man skulle försätta hela den svenska fackföreningsrörelsen i en mycket skamlig och prekär situation. I det läget beslöt Byggnads Gävle-Dala att man för mycket stora belopp måste köpa sig ur denna situation, vilket man också gjorde dagen innan domstolsförhandlingen skulle börja.

Därför kunde fredagen den 26 maj ett avtal med de utsparkade ombudsmännen skrivas under. Genom att de accepterade avtalet drogs också stämningen inför domstolen tillbaka.

Den sista och ännu obesvarade frågan är hur länge byggnadsarbetarna i Gästrikland, Hälsingland och Dalarna ska stå ut med den ledning man nu har. Medlemmarnas pengar måste kunna användas till annat än att betala böter för brott mot grundläggande fackliga rättigheter.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.