Ur askan i elden

Är det självklart för en socialist att stödja en liberal  och kapitalistisk president?

Eller kanske eventuellt alliera sig med extremhögern?

Alla vet nog att jag gillar Irland – det har nog inte undgått någon vid det här laget. Ska jag då som socialist stödja det irländska högerpartiet Fine Gael och strunta i att stödja något eller några av de socialistiska och kommunistiska partier på Irland? Självklart inte!

Jag gillar även Ryssland som land och det ryska folket. Men för den skull är jag inte en megafon till den liberala och kapitalistiska president Putin. Jag har inget personligt emot honom. Inte mer än att han är en kapitalist. Precis som Fine Gaels ledare Leo Varadkar. Eller svenska moderaternas ledare Anna Kindberg Batra. Eller är Putin en klass för sig själv – det eftersom det västliga etablissemanget har utnämnt honom som en fiende?  

Som socialist ska vi stödja arbetarklassen i alla länder. Och detta gör vi bäst genom socialistiska och kommunistiska partier i respektive land. De har en första koll på hur deras egen arbetarklass lever i landet. När det är i Ryssland är det något svårare. För det första så är det språket. För det andra och kanske viktigaste är att det finns utländska krafter som vill destabilisera det ryska samhället och tillsätta en marionett till dessa som president i Kreml – såsom Jeltsin var. Men ska vi då strunta i den ryska arbetarklassen? Nej, den ryska arbetarklassen lever under förfärliga omständigheter idag. Vissa tider får de och pensionärerna inte ut sin lön eller pension. Allt medan de ryska oligarkerna – med president Putin i spetsen – blir allt rikare.

Om vi går till de ryska kommunistiska partierna och stödjer dessa i deras arbete och uttalanden så undviker vi att stödja den endera kapitalistiska sidan om den här komplicerade situationen.

Det finns de som hävdar att vi måste stödja president Putin för att bryta USA:s och EU:s imperialistiska och globala roll i världen. Nja, vi kan om igen betrakta vilka uttalanden som de ryska kommunistiska partierna gör i enskilda situationer. Sedan har vi den militära upptrappningen mellan USA och Nordkorea och Kina. Om Putin uttrycker sitt stöd till USA:s president Trump i den här konflikten – var står vi då? Kuba är även ett land vi måste stå solidariska mot den amerikanska presidentens aggressioner. Putin har inte sagt något om Kuba – han besökte inte ens landet när Fidel Castro begravdes. Tyder detta på att han inte är intresserad av Kuba – och kommer försvara landet mot eventuella aggressioner från USA? Ett annat land är Libyen. Putin var inte alltför intresserad av att amerikanarna och NATO gick in i Libyen, stal naturtillgångarna och lämnade landet i ruiner.

Sedan finns det de som hävdar – på allvar! – att socialister och kommunister måste närma sig de högerextrema (SD, nazister, fascister) för att bryta den globala monarkins inflytande över världsherraväldet och dess ekonomi. Jaha? Räkna inte med mig när ’vänstern’ begår ett omedvetet kollektivt självmord. Som James Connolly nämner: ”Vi vet vilka våra motståndare är idag men vi vet inte vilka motståndaren vi får i form av nazismen” (han uttryckte det något annorlunda i samband med Sinn Féin men andemeningen var något liknande. Sinn Féin var vid partiets bildande 1905 ett högerparti men som sedan blev mycket radikalare efter 1916. Idag kan vi prata om att det är ett vänsterparti, likvärdigt Sveriges vänsterparti). Vi skulle enbart hoppa ur askan i elden om så skulle ske. Dessutom skulle kapitalisterna applådera vår absoluta dumhet och utnyttja det till deras fördel – vilket de redan gör.

Gudskelov för att SKP inte tillhör dessa … hm … tokskallar! (jag höll på att skriva ett ord som börjar på ’i’ men det skulle ha varit oartigt.)

Alla vet nog vid det här laget vad som hände i Ukraina. USA och EU försökte och lyckades med koppartade metoder att fälla den demokratiskt valda regeringen och placera en västvänlig president och regering i Ukraina. De gjorde det våldsamt och med flera hundratals döda, inklusive cirka femtio människor i facket hus som blev innebrända. Ett dåd som fascisterna bär skulden för.

I Ukraina lyckades de. Men inte i Tjeckoslovakien 1968. Varför är det så svårt att förstå att det är samma krafter då som nu som försöker destabilisera länder och politikiska åskådningar? De amerikanska och brittiska underrättelsetjänsterna har alltid haft ett finger med i spelet för trycka ner och splittra arbetarklassen. Men även andra fiender såsom den ryska presidenten Putin.

Så här skriver Finian Cunningham i Sinn Féins tidning An Phoblacht den 4 november 1999 om två bokrecensioner (hela artikeln finns i AP:s arkiv på nätet): ”This expains why, as Christopher Simpson report in ’The Splendid Blond Beast’, the Americans and British recruited Nazi scientist, Spies and commandos and deployed them in a terrorist campaign in russian occupied territorier immediatly after the war”. (Boken finns fortfarande att få tag trots att den är utgiven 1995. Men tyvärr enbart på engelska. Bokens hela namn är ’The Splendid Blond Beast. Money, Law and Genocide’.)

Redan då den ryska revolutionen ägde rum försökte imperialismen genom kapitalistiska amerikaner, britter och européer krossa revolutionen och förhindra att den skulle sprida sig till överiga Europa och världen. Och sedan har den smutsiga underrättelsetjänsternas operationer i Sovjetunionen och andra socialistiska länder bara fortsatt …

Kerstin Stigsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.