En klassmedveten tidning!

Läs RiktpunKt - En kommunistisk månadstidnings som ger dig värdefull kunskap

Stockholms sophämtare har gått ut i strejk

Ett hundratal sophämtare valde att gå ut i strejk.

Under onsdagsmorgonen gick ett hundratal sophämtare i Stockholm, anställda hos bolaget RenoNorden, med ansvar för 55 procent av hushållens sophämtning ut i strejk. Därutöver ombesörjer bolaget sophämtningen i ett flertal andra kommuner runt om i landet.

Anledningen till strejken bland sophämtarna är i första hand lönerelaterad då arbetsköparen ifråga har för avsikt att ändra lönesystemet som för närvarande är poängbaserat. Dessa planerade omändringar i lönesystemet kommer att ta sig uttryck i avsevärt sänkta löner för sophämtarna. Lönesänkningarna kommer att ligga på mellan 5 000 till 10 000 kronor i månaden. Dessa lönesänkningar kommer inte att träda i kraft förrän den 1 oktober då det nuvarande lokala avtalet kommer att sägas upp. Strejken bland Stockholms sophämtare föranleds också av att bolaget har begärt en inventering av samtliga nycklar.

– Det är tungt och slitigt för kroppen, men jag har gjort det här i 20 år. Nu vill företaget sänka våra löner med 5 000–10 000 kronor genom att skrota poänglönesystemet. Vi kör gärna och hämtar soporna nu, men vi går inte med på nyckelinventering, säger sophämtaren Peter Börjesson med mångårig erfarenhet inom yrket till Arbetet.

Transportarbetarförbundet tar avstånd från sophämtarnas krav.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.