Bostadsbristen skjuter i höjden i Sverige

Väntetiden för att få tillträde till hyreslägenheter genom Stockholms bostadskö har blivit längre. Kötiden har nästan blivit ett år längre än tidigare inom loppet av ett år, rapporterar The Local.

Enligt uppgifter från Stockholms bostadsförmedling passerades vid årsskiftet för första gången någonsin halvmiljonstrecket avseende antalet människor som då var uppskrivna på väntelistan för en lägenhet. Denna siffra har nu stigit till 578 366 vilket är en rekordnotering.

The Local rapporterar också att det enligt beräkningar från juli månad i år skulle ta flera årtionden att tjäna ihop pengar till förstahandskontrakt i Stockholms centrala delar såsom Vasastan, 23,2 år och Kungsholmen, 21,2 år.

Väntetiden för ett förstahandskontrakt i Stockholms förorter är även den lång: Husby, 12,6 år och Rinkeby, 10,3 år.

– Trenden har gjort sig gällande under lång tid. Bostadskön i Stockholm växer årligen i genomsnitt med 8-9 procent, säger marknadsföringschefen Marika Nordström.

Redan förra året skrev Hyresgästföreningen att Malmö varje år har ett byggunderskott på 1 100 bostäder. Enligt rapporten ”Bostadsbristens landskap- Kalla fakta om folk och hus i Skåne 2016” har Malmö under de senaste tio åren i genomsnitt ökat sin befolkning med 5 000 personer. Detta parallellt med att årstakten för byggda bostäder legat på 1 100. Det finns enligt rapporten ett glapp mellan tillgång och behov på bostadsmarknaden som blir allt större för varje år. Rapporten betonar också att de bostäder som byggs oftast har för hög hyra.  Ungdomar nämns som den grupp som har svårast med att komma in på bostadsmarknaden. I rapporten konstateras att det i Malmö behöver byggas 2 362 nya bostäder per år.

Utvecklingen på bostadsmarknaden i Göteborg ser likadan ut som i Stockholm och Malmö. Vad som är uppenbart för de flesta är att bostadsbyggandet måste öka. De som inte förstår detta är regeringen, den så kallade oppositionen och storbankerna, som alla förespråkar det kapitalistiska systemet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.