Korea och imperialismen

Den koreanska halvön har drabbats hårt av imperialismens härjningar. De japanska imperialisterna plundrade landet till det yttersta, varefter de amerikanska imperialisterna tog över och i processen mördade hundratusentals människor, främst kommunister. Utvecklingen på den koreanska halvön måste ses i ljuset av dessa händelser; de krig och de lidanden som det koreanska folket utsatts för har format den situation vi idag ser.

Varje nation har rätt till självbestämmande. Därför fördömer Sveriges Kommunistiska Parti den aggression som främst den amerikanska imperialismen uppvisar gentemot det koreanska folket, medan vi stödjer dess kamp mot imperialismen.

Kommunisterna förstår norra Koreas försök att skaffa kärnvapen mot bakgrund av det enorma tryck som imperialismen utövar mot landet, utan vilka man hade utgjort ett lättare byte för imperialisterna, nu är ett angrepp förknippat med betydligt högre kostnad.

Kampen för fred kan aldrig börja i att ställa krav på de förtryckta nationerna, utan måste börja med bekämpandet av imperialismen som system. Det är imperialismen som tvingar de förtryckta folken att försvara sig; kampen för fred kan aldrig lösgöras från kampen mot imperialismen och kampen mot imperialismen måste med nödvändighet vara en kamp för socialismen.

Så länge imperialismen existerar kommer de förtryckta folken att försvara sig och i det försvaret är det kommunisternas, arbetarnas och folkens uppgift att ge sitt stöd och att inte springa imperialisternas ärenden.

Allt stöd till det koreanska folkets kamp mot imperialismen!

Kampen för fred och nedrustning måste vara en anti-imperialistisk kamp!

Sveriges Kommunistiska Parti

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.