Ny rapport tydliggör rättsosäkerheten bakom utvisningarna av ensamkommande unga flyktingar

I ett pressmeddelande skriver läkaren Ingrid Eckerman, aktiv i Uppropet Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar att en ny rapport bekräftar att Migrationsverkets asylutredningar och domstolarnas hantering av asylsökande ensamkommande barn och ungdomar varit rättsosäkra.  Hon skriver också att de kanske 100 000 vuxna svenskar som engagerat sig för de ensamkommande barnen och ungdomarna hela tiden har vetat att asylprocesserna inte varit rättssäkra:  ”Vi vet att utgången varit ett lotteri, beroende på vilken handläggare, tolk, god man, socialsekreterare, lärare, advokat, boendepersonal etc. man fått. Vi har vetat att det har begåtts enormt många fel i utredningarna. Systematiska fel har listats på sidan Migrationsverkets brister.”

Eckerman meddelar också att hundratals berättelser har samlats in och sammanställts i en rapport som heter Min mamma är blind på ena örat och min pappa odlar bomber. Rapport om rättsosäkerheten i asylprocessen för ensamkommande barn och unga. Hon skriver. ”Det är en skakande läsning som definitivt rubbar mitt förtroende för Sverige som ett rättssäkert land – framför allt som politiker och höga tjänstemän intill nyligen hävdat att alla får en individuell bedömning.”

När riksdagen ska debatterna asylpolitiken på onsdag 13 september hoppas Ingrid Eckerman på att få se en förändring. Om detta verkligen sker har politikerna tvingats på reträtt av tusentals människors aktiva kamp och av flyktingarnas eget engagemang och vägran att ge upp hoppet. I annat fall måste kampen och vårt solidariska stöd fortsätta!

Redaktionen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.