Turkiets Kommunistiska Parti på McDonald’s restauranger: ”Enade vinner vi!”

Turkiets Kommunistiska Parti deklarerade sitt stöd för McDonald’s-arbetarnas strejk och delade ut flygblad på McDonald’s-restaurangerna i Turkiet.

Turkiets kommunister har tidigare lett kamper mot hamburgerkedjan, och när McDonald’s-arbetarna i Storbritannien nu står inför sin första strejk, tar de kampen till det egna landets McDonald’s-arbetare. Medlemmar av Turkiets Kommunistiska Parti intog McDonald’s-restaurangerna i Istanbul och vände sig till arbetarna och kunderna: ” Har ni hört? Arbetare på McDonald’s är i strejk”

Flygbladen informerade om att McDonald’s har mer än 1 miljon arbetare världen över och 85 000 av dem som arbetar i Storbritannien är nu ute i strejk. Kraven som framfördes gällde högre timlöner för arbetarna, fackliga rättigheter och ett slut på chefernas sätt att behandla arbetarna som slavar.

”Över 200 000 snabbmatsanställda i Turkiet jobbar under prekära och otrygga arbetsförhållanden, där de arbetar stående i flera timmar, och med låga löner. Genomsnittstimlönen börjar på sju liras (omkr. 16 kronor) och den dagliga övertiden sträcker sig till nio timmar, utan helgledighet.”

I flygbladet stod det också att McDonald’s-arbetarna under dessa förhållanden förväntas uppträda trevligt och arbeta hårt. De övervakas av kameror och en stunds rast är en ursäkt för att bli avskedad. Detta medan cheferna protokollför en omsättning på sex miljarder dollar. ”En leende service utåt och en hemsk bakomliggande exploatering.”

Turkiets Kommunistiska Parti sade att snabbmatskulturen accelererar chefernas vinster och den enda utvägen för arbetarna är att organisera sig. I flygbladet stod: ” I Storbritannien, Tyskland, Turkiet och på andra platser i världen, på McDonald’s eller på andra snabbmatställen, är det samma exploatering och samma överklass med chefer. Den enda utvägen är att organisera sig och agera kollektivt.”

Medlemmar av Turkiets Kommunistiska Parti delade ut flygbladen på McDonald’s-restaurangerna och höll tal. I samband med 97:e årsdagen av partiets grundande framförde de uppmaningen från landets kommunister att störta systemet och inrätta ett nytt samhälle, fritt från all orättvisa och exploatering, och skanderade ”Enade vinner vi!”

Gülçin Uz, medlem i Turkiets Kommunistiska Partis centralkommitté, förklarade att varje aktion inom arbetarklassen världen över har en återspegling i Turkiet, och att det kommunistiska partiet håller på att organisera arbetare från många olika sektorer, däribland livsmedel, textil, metall och renhållning. Turkiets Kommunistiska Parti grundades 1920 och för idag den historiska kampen vidare med mottot ”Det kapitalistiska systemet kommer att falla, socialismen kommer att segra”.

International Communist Press
den 9 september

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.