PCP:s Avante-festival avslutades med massmöte

Avante! är Portugals Kommunistiska Partis internationella festival som har arrangerats sedan 1976.

I år hölls festivalen i Amora från den 1 till den 3 september och hundratusentals människor deltog, både lokala och internationella besökare. Lokala progressiva partier och organisationer samt kommunistpartier från olika länder deltog också på festivalen för att visa sin solidaritet med PCP. Precis som tidigare hade årets upplaga av festivalen ett fullspäckat program som inkluderade flera konserter med både portugisiska och internationella band och artister på fem olika scener. På festivalen anordnades också ett brett spektrum av aktiviteter inom diverse konstnärliga områden som gestaltande konst, film, teater och litteratur. En bokmässa, idrottsaktiviteter och debatter i olika ämnen, bl.a. kapitalismens kris, arbetarnas rättigheter, kvinnors rättigheter, ekonomiskt oberoende, den teknologiska utvecklingen, folkets deltagande, Latinamerika, litteratur, film och musik tilldrog sig ett intensivt intresse bland deltagarna.

På festivalens avslutande massmöte den 3 september höll Portugals Kommunistiska Partis generalsekreterare Jerónimo de Sousa tal. I detta betonade han att Avante-festivalen från början skapades och organiserades genom militant verksamhet från ett stort kollektiv av människor och sedan blev en plats för att bekräfta värden som kamratskap, fred, internationell solidaritet, demokrati och socialism. Den blev samtidigt också en plattform för att kämpa och agera på ”de mest krävande uppgifterna på de mest olikartade fronter och på olika nivåer, för att försvara arbetarnas, folkets och vårt lands intressen.”

Med hänvisning till PCP:s 20:e partikongress som hölls i december 2016, påpekade generalsekreteraren att partiet, stärkt av aktivisternas aktiviteter i vardagen, fortsätter kampen för det kommunistiska idealet, något som dagens verklighet visar är nödvändigt både idag och i framtiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.