Tiggare och liberaler

Foto: Janne Matt

Du är fattig. Du har ingen utbildning. Kan knappast läsa och förstå omvärlden. Hungern kniper tag om din kropp. Du vet att du är ung men att du ser ut som en gammal man. Dina ben värker efter att ha suttit i mer än tolv timmar. Efter ett tag glömmer du bort vilken dag det är. Dagarna flyter samman. Måndag som söndag. Oron för dina närmaste hemsöker dig varje stund. Du undrar vad du har gjort för fel för att förtjäna att stå utanför en butik i ett främmande lan och be om en krona. Varje dygn fryser du så att du tror att du kommer att förgås. Sent på kvällen reser du med buss eller åker med andra till den plats du har ställt bilen. Äter lite torrt bröd. Sömnen tar över. Men så väcks du av att någon drar ut dig ur den skrotfärdiga bilen. Du blir misshandlad av främmande muskulösa välnärda män.

Du vågar inte gå till sjukhuset. Du sätter dig blåslagen framför ICA och ber med en låg röst om en slant. Då och då hör du hårda ord från de förbipasserande. Men det är deras blickar som du är skräckslagen för. Deras blickar är av avsky, som om du vore en skit som inte borde finnas till.

Sedan finns det kostymklädda män. Kvinnor med det senaste i klädesväg. De tittade ner på dig. Och anser att något måste göras. En av dessa, Patrick Åberg (m), Östra Göinge, sade i media att du inte passar in i gatubilden (Kristianstadsbladet 4/9 2017). Och att det inte ska vara rätt att tigga. Enligt en annan mycket välmående liberal kommunalpolitiker, Torkel Strandberg i Landskrona, så skulle du som fattig inte få synas till (Dagens Samhälle 27 april 2015). Han skulle helst glömma bort att du finns. Enligt honom är det inte värdigt för ett välfärdssamhälle att din fattigdom ska ses av andra människor. Du anar mer än du vet att du gör dålig reklam åt det ’välfärdssamhälle’ som Strandberg och Ågren vill att samhället ska vara. De har kastat skulden på dig – och inte på sig själva. De vill inte att andra människor ska se att kapitalismen har misslyckats, varken här i det här landet eller hemma hos dig.

Carolin Dahlman, liberala Kristianstadsbladet, anser att du utgör en fara för ungdomar. Att ungdomarna uppmuntras att ta efter ditt beteende. I stället för att plugga eller att söka ett arbete så sätter de sig hellre utanför en butik för att som Dahlman sa ’uppmuntras till att ta emot gåvor’ (den 5/9 2017 i Kristianstadsbladet). Och de miljöpartister som anser annorlunda är världsfrånvända.

Du undrar vem som verkligen är världsfrånvänd…

Dahlman fortsätter högfärdigt i samma artikel: ”I Sverige får faktiskt ingen göra vad som helst. Det krävs tillstånd för att sälja kläder på loppis. Man får inte demonstrera spontant på gator och torg. På en rastplats får man enligt väglagen vistas max 24 timmar. Är det ett hot mot rörelse- eller yttrandefriheten? Jo, en smula. Men i ett samhälle behöver vi ha vissa regler.”

Så talar ett bortskämt barn som inte vet hur livet är utanför välfärdssamhället.

Du rör dig igen mot butiken. Ännu en dag. Är det fredag eller måndag? Inte för att det spelar någon roll för dig. Den ena dagen är den andra lik …

Du har även mött svenskar som ställt sig framför en butik med mössan i hand. De har inte varit alkoholister eller knarkare. Du har förstått att de är utförsäkrade, handikappade och hamnat mellan stolarna på de svenska myndigheterna. Och de blir allt fler…

Kerstin Stigsson

Dela:

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *