Medborgarskap enligt Moderaterna

Moderaternas Tomas Tobé och Gunnar Strömmer anser i DN Debatt den 6 september att tiden för att få svenskt medborgarskap ska bli längre. Medborgarskapet ska dessutom vara möjligt att återkalla. Förutom detta ställs det krav på språk och grundläggande samhällskunskaper.

Dessa populistiska förslag är nog omöjliga att genomföra utan att alla svenskar påverkas av detta, både infödda och utlandsfödda. Kommer även människor som är blonda, har blå ögon och vars släkt har bott i Sverige i hundratals år att kunna påverkas av de förslagna reglerna? Om någon av dessa blonda svenskar begår ett brott, eller om de inte har goda grundläggande samhällskunskaper, vad ska ske med dem då – ska deras svenska medborgarskap återkallas och ska de eventuellt utvisas? Som det nu är får varje barn som föds av föräldrar med svenskt medborgarskap i sin tur ett svenskt medborgarskap vid födseln. Kanske vill moderaterna att medborgarskapen skall ges till vuxna, när personen visat sig värdig landet.

En intressant fråga är om även de svenskar som har kognitiva svårigheter ingår i prövningarna för ett svenskt medborgarskap? Det är ju ett sätt att minska på Sveriges befolkning om medborgarskapet ska grundas på kunskap och språk.

Moderaternas förslag innebär att det skapas A- och B-lag i det svenska samhället. Ett A-lag som kallas för överhögheten. En kapitalistisk överhöghet. Överhögheten består av företagare, adel, kungahus, storbönder, aktieägare. Eller med andra ord – överklassen. Överklassen är enligt moderaternas sätt att se på det svenska medborgare. I nåder får också svenskar som är infödda ingå i detta A-lag, om de sköter sig.

B-laget är de som inte är svenskar – trots att de har bott här i flera generationer. De får villkorade medborgarskap och ska stå till överklassens förfogande. Innan de fått ens detta är de icke-svenskar som inte har rätt till sjukvård, skola, skydd, rösta i allmänna val, arbete med lön etc. Eller med andra ord – de är de understa av underklassen. 

Enligt moderaterna ska alltså lagarna vara olika för svenska medborgare och utländska svenska medborgare. Det är bara ett led i deras allmänna politik och passar som hand i handske med tiggeriförbud och fler poliser på gatorna. När man ser de här populistiska kraven undrar man vad är det för skillnad mellan moderaterna och sverigedemokraterna? (Inte ens moderaterna själva kan längre se skillnad på partierna. De går från det ena partiet till det andra.)

Snabba och populistiska ’lösningar’ löser inga problem – problem som har skapats av kapitalismen och imperialismen måste lösas genom att vi skapar en annan typ av samhälle.

Kerstin Stigsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.