EU:s ministerråd och kapitalet

Ytterligare ett förslag från EU:s ministerråd som går kapitalets ärenden och tillgodoser dess intressen.

Förslaget gäller det nya utstationeringsdirektivet. Sedan tidigare finns vissa regler som påstås ge de utstationerade arbetarna grundläggande rättigheter genom bland annat minimilöner. Det nya förslaget påstås innebära att utstationerade arbetare ska ha rätt till löner och ersättningar i enlighet med de avtal som gäller i värdlandet. Det stämmer dock inte eftersom de varken har rätt till försäkringar eller pensioner förrän efter de har arbetat i värdlandet i 18 månader.

Det nya utstationeringsdirektivet ska dock inte omfatta transportsektorn som får vänta ytterligare några år på EU:s utredningar. Ministerrådets föreslagna utstationeringsdirektiv och dess regler förväntas inte träda i kraft förrän om fyra år så till dess kan arbetsköparna obehindrat fortsätta med sin lönedumpning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.