En klassmedveten tidning!

Läs RiktpunKt - En kommunistisk månadstidnings som ger dig värdefull kunskap

Allt färre barn i behov av psykiatrisk vård får hjälp

I ett brev till regionledningen uttrycker 22 ST-läkare på Barn- och ungdomspsykiatrin i Skåne oro över att hundratals barn i nuläget inte får den vård som de är berättigade till enligt “våra gemensamma vårdprogram”. De framför också kravet på att få vara delaktiga i förändringsarbetet. Till följd av denna interna kritik uppger en majoritet av de aspirerande läkarna i ST-gruppen att de inte har för avsikt att arbeta kvar i regionen efter avslutad ST-utbildning.

I nuläget är det inte ovanligt att barn i behov av psykiatrisk vård tvingas vänta åtskilliga månader eller till och med år på att utredas eller behandlas inom Barn- och ungdomspsykiatrin. Många av de anställda nämner den ständigt förekommande frustrationen som uppkommer som etisk stress.  

– Det är en väldigt allvarlig signal när ST-läkarna samlar sig till en sådan skrivelse. Jag är verkligen oroad över att de upplever det så här, säger Anneli Parnegård som under många år varit huvudhandledare för ST-läkare till Sydsvenskan.

Men ST-läkarnas studierektor Hanna Essert menar att det är normalt att sjukvården tappar ungefär hälften av alla utbildade ST-läkare.  Beträffande brevet säger hon:

– Jag tycker att det är bra att man lyfter det man är orolig för och försöker få till en dialog för att förbättra saker, säger hon till tidningen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.