Allt färre barn i behov av psykiatrisk vård får hjälp

I ett brev till regionledningen uttrycker 22 ST-läkare på Barn- och ungdomspsykiatrin i Skåne oro över att hundratals barn i nuläget inte får den vård som de är berättigade till enligt ”våra gemensamma vårdprogram”. De framför också kravet på att få vara delaktiga i förändringsarbetet. Till följd av denna interna kritik uppger en majoritet av de aspirerande läkarna i ST-gruppen att de inte har för avsikt att arbeta kvar i regionen efter avslutad ST-utbildning.

I nuläget är det inte ovanligt att barn i behov av psykiatrisk vård tvingas vänta åtskilliga månader eller till och med år på att utredas eller behandlas inom Barn- och ungdomspsykiatrin. Många av de anställda nämner den ständigt förekommande frustrationen som uppkommer som etisk stress.  

– Det är en väldigt allvarlig signal när ST-läkarna samlar sig till en sådan skrivelse. Jag är verkligen oroad över att de upplever det så här, säger Anneli Parnegård som under många år varit huvudhandledare för ST-läkare till Sydsvenskan.

Men ST-läkarnas studierektor Hanna Essert menar att det är normalt att sjukvården tappar ungefär hälften av alla utbildade ST-läkare.  Beträffande brevet säger hon:

– Jag tycker att det är bra att man lyfter det man är orolig för och försöker få till en dialog för att förbättra saker, säger hon till tidningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.