Protesterna fortsätter efter helgens demonstrationer mot Försäkringskassan

I helgen 14 och 15 oktober arrangerades en demonstration i Kristianstad och ytterligare en på Mynttorget i Stockholm mot Försäkringskassan.
– Vi kräver att beslutsfattarna omgående gör en drastisk ändring i reglerna så att de behandlande läkarnas intyg är det som ska gälla vid handläggning i alla ärenden samt att ingen ska hamna mellan stolarna mellan socialen, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan, säger Anna Hjalmarsson till Riktpunkt.

Anledningen till demonstrationerna är den kritik som har väckts den senaste tiden avseende Försäkringskassans arbete. Demonstrationernas huvudfokus var de problem som uppstår när den statliga myndigheten inte följer läkares diagnoser och utlåtanden.

– Özlem Körhan (en av initiativtagarna i Stockholm, red. anm.) arrangerade en demonstration i Stockholm den 15 oktober. Jag, andra talare och musiker startade en aktion även för dem bosatta i Kristianstadtrakten och som inte kunde ta sig till huvudstaden; demonstrationen hölls den 14 oktober, säger Anna Hjalmarsson.

En av anledningarna till att Anna Hjalmarsson nu organiserar sig för de sjuka och funktionsvarierade är att hon mött en person med en anhörig som tog livet av sig efter utförsäkring.

– Även en anhörig till mig är utförsäkrad.

Det har startats en namninsamling. Namninsamlingens uttalade avsikt är att namnunderskrifterna ska överlämnas till statsminister Stefan Löfven samt till socialminister Annika Strandhäll (S).

Anna Hjalmarsson säger att demonstrationen blev mycket lyckad i Kristianstad.

– Folk kom från både Ystad, Ängelholm, Helsingborg och även från Blekinge för att delta. Behovet av att uttrycka missnöje visade sig vara stort.

Försäkringskassan besvarar kritiken med att det finns skillnader i den allmänna uppfattningen.

Fick ni bra respons?
–Oerhört, både på plats och i efterhand. Det har uttryckts stor tacksamhet för detta. Det betyder allt för så många att inte vara ensamma i sin kamp, att bli sedda, hörda och förstådda.

Att Försäkringskassans behandling inte uppmärksammats i denna utsträckning tidigare är bara att beklaga, anser Anna Hjalmarsson.

– Vi kräver att beslutsfattarna omgående gör en drastisk ändring i reglerna så att de behandlande läkarnas intyg är det som ska gälla vid handläggning i alla ärenden samt att ingen ska hamna mellan stolarna mellan socialen, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.

Att Försäkringskassan uttryckt att deras bild av verksamheten skiljer sig från demonstranternas besvarar hon med att det finns ett stort antal som har oacceptabla och inhumana problem med Försäkringskassan – ”då inser man att siffror inte är aktuellt att tala om”.

– Det är omfattande problem som till exempel handläggningstid och utförsäkring.

Anna tillägger att de individuella människornas historier är vad som behöver komma fram och offentliggöras, för att visa på de allvarliga bristerna som snabbt måste åtgärdas.

– Därför kan alla delta i Facebooksidan ”Demonstration mot Försäkringskassan”.

Redaktionen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.