En pensionsuppgörelse i kapitalets intresse

Pensionsuppgörelsen är nu klar och det är tydligt att det är en uppgörelse i kapitalets intresse. När kapitalets politiska representanter ska bestämma villkoren blir det alltid arbetarna som tvingas betala och bära bördorna.

För att de svenska monopolen bättre ska kunna konkurrera på den internationella marknaden höjer man nu den lägsta pensionsåldern stegvis, från 61 till 64 år. Det innebär minst tre års extra utsugning och slit för vanliga människor; det innebär kroppar som inte håller och psyken som kollapsar. Det innebär stress och hets dagarna i ända. För många är pension vid 61 redan en alltför hög pensionsålder.

För att de svenska monopolen ska kunna konkurrera på den internationella marknaden behöver de skära ner på de reproduktiva kostnaderna för arbetarna; de behöver skära ner på skola, vård och omsorg. Om man håller folk kvar i arbete lite extra, så behöver man inte betala ut någon pension och man skaffar sig några extra års extra arbete av varje arbete.

Vi har de senaste decennierna sett en enorm tillväxt- och produktivitetsökning. Var är de pengarna? Vi har i Sverige hundratusentals arbetslösa. Varför ska de med jobb arbeta längre och de utan jobb inte arbeta alls? De styrande eliterna och storfinansen har inga problem med att bevilja sig själva månatliga pensioner som vida överstiger det arbetande folkets årslöner, men oss tvingar de jobba allt mer för allt mindre.

Sveriges Kommunistiska Parti betonar att frågan om pensionssystemet, liksom alla samhälleliga frågor, handlar om makt. Politiska kompromisser i de parlamentariska församlingarna kommer aldrig att skapa regelverk som gynnar det arbetande folket, utan förstärker bara storfinansens och monopolkapitalets makt över våra liv, från vaggan till graven.

Kapitalismen och dess politiska representanter kan aldrig och kommer aldrig att ge oss ärliga svar på våra frågor. De kommer aldrig att säga hur det faktiskt ligger till. De kommer aldrig att erkänna att det handlar om klasskamp: de berikar sig på vår bekostnad.

Därför kräver Sveriges Kommunistiska Parti sänkt pensionsålder och sänkt arbetstid. Vi vägrar att stå med mössan i handen och tysta se på medan de tvingar oss jobba tills vi stupar, för att sen lägga pengarna på hög i skatteparadis. Det finns resurser så det räcker och blir över – det enda problemet är att de är i fel händer.

Allt detta är dock tillfälliga lösningar, som kan återkallas när styrkeförhållandet mellan kapitalisterna och arbetarklassen förändras. Det enda sättet att på lång sikt garantera folk en bra ålderdom och ett bra yrkesliv är socialismen, där makten utgår från det arbetande folket och där ekonomin är planerad för att gynna alla.

Sveriges Kommunistiska Parti

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.