Skammens år 2017 – de ensamkommande unga afghanska flyktingarnas situation

Karin Fridell Anter och Ingrid Eckerman, verksamma bland annat inom uppropet Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar! skriver i en årskrönika som publicerats i form av ett pressmeddelande den 6 januari 2018 om de ensamkommande unga afghanska flyktingarnas situation under 2017, om utvisningar, godtyckliga åldersbedömningar och en regering som hårdnackat hävdar att Afghanistan är en säker plats att avvisa människor till.

Bland annat diskuteras den gymnasielag som det gjordes ett stort nummer av under sommaren och hösten 2017, och som enligt dåvarande migrationsministern Morgan Johansson skulle omfatta många ungdomar över 18 år, som nu skulle få uppehållstillstånd för att avsluta sina studier. Nu kan vi se facit: endast 99 ungdomar omfattades av den, av de tusentals som bedömts vara äldre än 18 år och därmed ”vuxna” och möjliga att avvisa. Den 27 november 2017 presenterade regeringen ett nytt förslag till en vidgad gymnasielag efter omfattande kritik. För att den nya lagen – med en lika vag och svårtolkad skrivning som den första lagen – överhuvudtaget  ska bli verklighet krävs godkännande från minst ett alliansparti, och fram till att detta möjligen sker ska avvisningarna pågå med oförminskad kraft, enligt regeringen.

Det svenska samarbetet med Afghanistan är en annan skamfläck som tas upp i pressmeddelandet – avtalet som slutits innebär ungdomar som frivilligt återvänder ska få motsvarande 30 000 kr i startbidrag av den afghanska staten, något som rapporter i media och från volontärer visat sällan sker, och i så fall efter stora svårigheter. De som tvångsdeporterats är redan från början undantagna från ett sådant bidrag. Samtidigt eskalerar våldet i Afghanistan, dit besegrade IS-trupper från Syrien och Irak dragit sig tillbaka – alltmedan regeringen hävdar att det finns säkra provinser dit de återvändande flyktingarna kan bege sig.

Situationen för dem som med tanke på detta valt att leva som papperslösa i Sverige (minst runt 10 000) är inte heller ljus, och författarna beskriver den osäkerhet som de lever under, och som alltför ofta leder till självmord och allvarlig psykisk ohälsa.

Ändå finns hopp – främst genom ungdomarnas egen kamp för att visa på det omänskliga och godtyckliga i den svenska flyktingpolitiken och för att få en trygg framtid i Sverige; och genom alla dem som ställt upp för dem både rent praktiskt och i kampanjer, aktioner och politisk verksamhet.

Läs hela pressmeddelandet här

Vill du engagera dig? Läs annonsen till alla svenskar i högerspalten på Riktpunkts förstasida!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.