Sydafrikas Kommunistiska Parti välkomnar president Jacob Zumas försenade avgång

Uttalande från Sydafrikas Kommunistiska Parti den 15 februari 2018

Sydafrikas Kommunistiska Parti (SACP) sluter sig till den stora majoriteten av sydafrikaner, inte minst kamrater som tillhör vår allians, i att välkomna president Jacob Zumas försenade avgång. Det är något som borde ha skett för länge sedan.

Vidden av plundrandet av de offentliga tillgångarna som har förekommit under president Zumas styre, avskedandet av ministrar som har stått i hans väg, urholkningen av den svårvunna rättssäkerheten, korrumperingen av viktiga statliga institutioner, särskilt inom straffrätten, fifflandet med public service och utförsäljningen av vår nationella självständighet i jakten på enskild ackumulation av rikedomar har åsamkat vårt land stor skada. De huvudsakliga offren för regeringens erövringsagenda,där den forne presidenten Zuma var central,har haft en särskilt förödande inverkan på arbetarklassen, de fattiga på landsbygden och i städerna.

När vi välkomnar denna sedan länge försenade avgång finns det många lärdomar att ta till sig. Först och främst, detta var ingen frivillig avgång. Bara en långvarig kamp inom ANC och dess allians har slutligen drivit bort denna kriminella president. Vi i SACP är stolta över den roll som vi har haft i detta hänseende såväl i alliansen, men också i ANC:s nomineringsmöte.

Vi tar också tillfället i akt att hylla den roll som många andra har haft i denna händelseutveckling, däribland många duktiga journalister.

I framtiden får vi inte ha några illusioner om att kampen mot att företagen tar över staten och mot plundring av offentliga resurser har upphört. Idag har ett viktigt genombrott uppnåtts.

President Zumas avgång måste nu bli en utgångspunkt för att driva vidare åtgärder. Kraften i ANC:s och statens förmåga till självkorrigering måste bibehållas och påskyndas.

Aldrig mer får vi tillåta en individ, oavsett vad denne åstadkommit i kampen, att stå över organisatorisk disciplin, kollektivt ledarskap och den demokratiska rätten.

En av de kritiska uppgifter som sydafrikaner måste slutföra när vi går framåt, är att intensifiera kampen för att demontera strukturer som är parallella till staten, inklusive egenmäktiga underrättelseenheter och associerade parasitiska nätverk. Det är mycket troligt att man kommer att försöka använda ett sådant egenmäktigt underrättelseväsen för att smutskasta delar av vår rörelses och civilsamhällets ledning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.