Uttalande från det Europeiska Kommunistiska Initiativet på 75-årsdagen av segern i slaget vid Stalingrad

Den 2:a februari har det gått 75 år sedan slaget vid Stalingrad ägde rum, där Röda Arméns styrkor segrade och krossade nazisternas arméer, något som blev början på en radikal förändring av krigslyckan till förmån för Sovjet och på ett mer generellt plan lade grunden för folkens antifascistiska seger.

Idag försöker EU, precis som andra borgerliga ideologiska strukturer, att skriva om historien, att förminska eller till och med eliminera Sovjetstatens, det sovjetiska folkets, Röda Arméns och den kommunistiska rörelsens roll, deras otaliga uppoffringar i kampen för att besegra fascismen som uppstår djupt inuti det kapitalistiska systemet. Även idag är slaget vid Stalingrad och segern där obekväm för imperialismen och dess ideologiska strukturer, eftersom en analys av det lägger fokus på fördelarna med det socialistiska produktionssättet, folkets ledande roll med arbetarklassen som ledande kraft, kommunistpartiets roll som de revolutionära arbetarnas spjutspets.

Stalingrad är ett av de bästa exemplen på socialismens överlägsenhet jämfört med kapitalismen, eftersom den kan mobilisera alla sociala krafter för en livsviktig strid. Denna historiska seger visar inte bara Röda Arméns förtjänster, utan också enheten, den gemensamma viljan och den organisatoriska förmågan hos ett socialistiskt land.

Vi uppmanar arbetarna och ungdomen I de europeiska länderna att vända ryggen åt den ideologiskt-politiska anti-socialistiska och anti-sovjetiska propagandan; att lära och inspireras av den enorma uthålligheten och styrkan hos dem som segrade i slaget vid Stalingrad och att gå mot den pessimistiska strömning som är resultatet av en negativ styrkebalans, mot kapitalismens barbari, mot krig, kriser, utsugning, fattigdom, arbetslöshet och klassförtryck.

Det Europeiska Kommunistiska Initiativets sekretariat

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.