Tusentals företagare kan vara felklassificerade

Nu framgår det i en ny enkätundersökning som SCB har gjort på uppdrag av TCO att flera tusentals företagare, närmare bestämt omkring 9 000 kan vara felklassificerade. Anledningen är att de uppvisar så stora likheter med anställda att de sannolikt skulle anses vara det om deras fall prövades i domstol.

TCO:s samhällspolitiska chef Samuel Engblom menar i sin tur att F-skattesedeln inte ska användas av arbetsköpare för att kringgå arbetsrätten.

– Det finns en bild av att företagaren är självständig, fri, har flera olika kunder och kan lägga över arbete på andra. Nu kan vi visa att den bilden inte stämmer helt, det har vi inte kunnat mäta tidigare, säger han till tidningen Arbetsvärlden.

Vidare uppgav sex av tio företagare i enkätundersökningen att de i stor eller ganska stor utsträckning samarbetar med uppdragsgivarens egen personal. Enligt enkätundersökningen förväntas sju av tio företagare utföra hela eller det mesta av arbetet själv.

För de felklassade företagarna uteblir exempelvis kollektivavtalade försäkringar och pension.

 – Generellt behöver socialförsäkringen fungera bättre för företagare, likaså a-kassan där frågan utreds just nu. Hur gruppen företagare ser ut, karaktären på deras arbete som vi nu har kunnat belägga, ger bra argument för hur man kan anpassa a-kassan. Samtidigt blir tjänstepensionen och andra kollektivavtalade försäkringar allt viktigare. Företagare behöver själva teckna sådana försäkringar, tillägger Engblom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.